Λ.Αβραμάκης: «Αυξάνει τη γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους»

133
Άρθρο Αβραμάκη να δοθούν λύσεις φορολόγηση πληττόμενων ΤΟΕΒ Νιγρίτας Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας Γραφειοκρατία ΕΦΚΑ Αβραμάκης παραγωγοί επιχειρήσεις Υπουργείου Παιδείας ενίσχυση Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών εθνικά θέματα εμβόλιο άνοιγμα σχολείων επιπλέον μισθός
- Διαφήμιση -

Δελτίο τύπου του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχία Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με την κατάθεση ερώτησης στη βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της γραφειοκρατίας στον ΕΦΚΑ:

Τα φαινόμενα κακονομίας και ανορθολογισμού που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση σε ότι αφορά την διοίκηση του ΕΦΚΑ, αναδεικνύουν με ερώτησή του στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 4408/22.02.2021) 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.
Οι Βουλευτές αρχικά ζητούν εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, τροποποίησε το πλαίσιο χορήγησης και χρήσης της Ασφαλιστικής Ενημερότητας, προβλέποντας το συγκεκριμένο Αποδεικτικό που εκδίδουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να μπορεί να προσκομιστεί σε μια μόνο συναλλαγή. Μέχρι σήμερα το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας είχε ισχύ για έξι μήνες και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς αριθμητικό περιορισμό χρήσεων. Η τροποποίηση αυτή συνεπάγεται πολλαπλασιασμό των διοικητικών βαρών τόσο για τον υποστελεχωμένο ΕΦΚΑ, όσο και για τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν συνεχώς το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας (πχ Φαρμακεία). Η συγκεκριμένη μάλιστα απόφαση δεν δικαιολογείται ούτε ικανοποιεί κάποια ανάγκη, ούτε βέβαια έχει υποβληθεί ως αίτημα από κάποια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα.

- Διαφήμιση -

Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να κάνει ότι μπορεί για να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ελλιπές προσωπικό του ΕΦΚΑ για να διεκπεραιωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι υποθέσεις εκκρεμών συντάξεων, δεσμεύει περισσότερους υπαλλήλους στον τομέα για την έκδοση Ασφαλιστικής Ενημερότητας. Την ίδια στιγμή και ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης αυξάνονται κάθε μήνα, ο Υπουργός κωλυσιεργεί συστηματικά στην αναγκαία ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του οργανισμού. Στο διάστημα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων ψηφιοποίησης μητρώων, μηχανοργάνωσης και διοικητικού συντονισμού των υπηρεσιών, ακόμα και έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής και επανυποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά, ενώ τίποτα ουσιώδες δεν έχει γίνει για την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ με το απαραίτητο προσωπικό.

Η ολοκλήρωση του κρίσιμου έργου «Ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ», έχει πάρει ήδη 2 παρατάσεις. Η αρχική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του στις 22/3/2020, αυτή παρατάθηκε για σχεδόν 14 μήνες μετά, μέχρι την 15/5/2021, έχοντας ήδη προκαλέσει χρονική καθυστέρηση σχεδόν κατά 82% στη συνολική διάρκεια υλοποίησής του.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η ανικανότητα της κυβέρνηση να επιλύσει έστω και ένα πρόβλημα στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σήμερα, με βάση δημοσιογραφικές πηγές, το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) ξεπερνούν τις 360.000, με μόλις 35.000 εξ αυτών να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ακόμα και η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το μεγάλο πλήθος των εκκρεμών συντάξεων και το μόνο που έχει καταφέρει το επιτελικό κράτος μέχρι σήμερα (παλαιά και νέα πολιτική ηγεσία) είναι η τοποθέτηση κομματικού project manager συντονισμού του έργου αυτού με αμφιλεγόμενες για μια ακόμη φορά διαδικασίες. Η παράλογη απόφαση η Ασφαλιστική Ενημερότητα να ισχύει για μια και μόνο χρήση, αυξάνει το διοικητικό βάρος για τον ΕΦΚΑ, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που τη χρειάζονται και τελικά μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο προσωπικό στον τομέα του ελέγχου και της έκδοσης συντάξεων. Η κατάσταση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Νομό Σερρών, είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από την αδικαιολόγητη ένταση της γραφειοκρατίας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και η λειτουργικότητα των συστημάτων που χρησιμοποιούνται, τα απαρχαιωμένα μέσα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι και ο όγκος εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν, προεξοφλεί ότι η ταλαιπωρία εργαζόμενων και ασφαλισμένων του Νομού Σερρών θα πολλαπλασιαστεί. Είναι σαφές πλέον σε όλους ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τις συνέπειες που έχει αυτή η κακοδιοίκηση στις ανθρώπινες ζωές. Το μόνο που την απασχολεί είναι η περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να μπορέσει πιο εύκολα να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους για τη σταδιακή υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Ως κοινωνία οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και να την απαλλάξουμε από την χείριστη σημερινή πολιτική διοίκηση. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, όπως και συνολικά του κοινωνικού κράτους είναι υποχρέωση μας. Το κοινωνικό κράτος είναι η συλλογική μας περιουσία και έχουμε χρέος μας να την περιφρουρήσουμε και να την πολλαπλασιάσουμε. Σήμερα ειδικά που ακόμα και οι ποιοι ακραίοι πολέμιοι του κράτους πρόνοιας και του δημοσίου αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα ύπαρξής του και συνεχούς βελτίωσής του, οι μόνοι που επιμένουν να αμφισβητούν, να απαξιώνουν και να συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι ιδιωτικές εταιρίες που εποφθαλμιούν οικονομικά κέρδη από την ιδωτικοποίηση των υπηρεσιών που σήμερα παρέχει το κράτος σε όλους τους πολίτες. Οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική πριν οδηγηθούμε στην κοινωνική απορρύθμιση. »

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.