Άνοιξαν οι δηλώσεις για αποζημιώσεις από τον παγετό

111
ΕΛΓΑ
- Διαφήμιση -

Οι πρώτες εκτιμήσεις παραγωγών και ΕΛΓΑ, δείχνουν ότι οι ζημιές από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» εντοπίζονται κυρίως στα πρώιμα δέντρα, στα εσπεριδοειδή και τα υπαίθρια κηπευτικά. Αντίστοιχα, τα «αποκαλυπτήρια» δεν έχουν γίνει για τα όψιμα πυρηνόκαρπα και τα σιτηρά. Μάλιστα όπως ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου επισήμως άνοιξε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ.

Η σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών αποκαλύπτει σιγά σιγά την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες λόγω του παγετού και των έντονων χιονοπτώσεων που έφερε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Από τα ορεινά της Μακεδονίας έως τα πεδινά της Στερεάς η ετυμηγορία δείχνει ολοκληρωτική καταστροφή των ανθισμένων αμυγδαλιών και πρώιμων πυρηνοκάρπων (νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα).

- Διαφήμιση -

Οι πιο όψιμες ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών ή της ρόδινης κορυφής δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμα για ζημιές με παραγωγούς και ΕΛΓΑ να αναμένουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες της άνοιξης και την περαιτέρω βλάστηση των δέντρων ώστε να φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Στην Βέροια τα δέντρα μετατράπηκαν μέσα σε λίγες μέρες από λευκά σε καφετιά, λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τάσος Χαλκίδης. Με θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και τους -18 οC, «χτυπήθηκαν» τα ορεινά της…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.