Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

97
μαθήματα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας κλασσικής παιδείας
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – 18η Διδακτική περίοδος 2020-2021
Μάθημα 16ο , Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: Διονύσιος Σολωμός: «Από την Ελευθερία της Πατρίδας στην Πατρίδα της Ελευθερίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος

- Διαφήμιση -

Β Μέρος: Η εξαΰλωση της σολωμικής ελευθερίας
Η εισήγηση αυτή αποτελεί το β μέρος από μια απόπειρα παρουσίασης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμού. Στο α μέρος μας απασχόλησε η ζακυνθινή περίοδος της ζωής του και η διοχέτευση του πατριωτικού αισθήματος στην ποιητική δημιουργία. Στο β μέρος, θα παρακολουθήσουμε την κερκυραϊκή περίοδο του σολωμικού βίου και τα προσωπικά και πνευματικά βιώματα που οδηγούν στο μέστωμα της Ελευθερίας του, στην ένδυσή της με την ακραιφνώς πνευματική της αχλύ. Σε αυτήν την πορεία, έναν πρώτο σταθμό θα αποτελέσουν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, σε παράλληλη ανάγνωση με τους Στοχασμούς του ποιητή, που αποτελούν το πέρασμα από την ακραιφνώς εθνική ελευθερία του Ύμνου σε μια ηθική ελευθερία, στην οποία συνυφαίνεται η ανάγκη αποτίναξης ενός έξωθεν επιβαλλόμενου ζυγού με την ανάγκη υπερνίκησης προσωπικών, εσωτερικών εμποδίων. Τελευταία μας στάση θα αποτελέσει ο «Πόρφυρας», όπου η ελευθερία πια σε μια απολύτως εξαϋλωμένη μορφή νοείται ως δυνατότητα αποτίναξης του φόβου του θανάτου και ως αρμονική συνύπαρξη με το κοσμικό όλον.

Η Ισιδώρα Μάλαμα είναι παντρεμένη και μητέρα τριών κοριτσιών. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, έχει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δημιουργική Γραφή». Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με θέμα τα Κλασικά Γράμματα και την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και ποιήματά της σε ποιητικές συλλογές.
Εδώ και καιρό είναι πολύτιμη συνεργάτις στο πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» και με τις υπεροχές εισηγήσεις της αναβαθμίζει ουσιαστικά αυτή τη μακροχρόνια πολιτιστική δραστηριότητα.
Καρπός αυτής της πολύμορφης πνευματικής δημιουργικότητας είναι ένα υπέροχο σύγγραμμα, μαζί με την εξαίρετη φιλόλογο και μαθήτρια μου Ντίνα Παπούδα, για τους μαθητές της Γ Λυκείου, πολύτιμο βοήθημα για την Ελληνική Γλώσσα και την Έκθεση.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.