Τοποθέτηση Βασίλη Τερζή για τον επερχόμενο Εκλογικό Νόμο και το Σχέδιο Νόμου στην Τ.Α.

250
Συνεδριάζει Τερζής δημοτικά συμβούλια συνεδρίαση
- Διαφήμιση -

Βασίλης Τερζής ηΒασίλης Τερζής
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερρών

«Ίσως το κύκνειο άσμα της Ελληνικής Υπαίθρου…»

- Διαφήμιση -

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις επιλεκτικές διαρροές του Σχέδιου Νόμου που ετοιμάζεται να τεθεί σε διαβούλευση και αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον επερχόμενο Εκλογικό Νόμο.
Ένας νέος Νόμος που εάν επαληθευθούν οι προθέσεις, εισηγείται κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων και Προέδρων σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 ατόμων, μείωση του αριθμού των Τοπικών Συμβούλων στις υπόλοιπες κοινότητες, κατάργηση ανεξάρτητου ψηφοδελτίου σε σχέση με τους κατατεθέντες συνδυασμούς και ανάδειξη Προέδρου και Εκπροσώπου, ανεξάρτητα από το τοπικό αποτέλεσμα, υποχρεωτικά από την πλειοψηφούσα παράταξη στον Δήμο.
Διαρρέουν πληροφορίες και σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις την ώρα που στις τοπικές κοινωνίες οι Εκπρόσωποί τους ζητούν από την Πολιτεία ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων με αποφασιστικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, με ενεργοποίηση και αύξηση της πάγιας προκαταβολής για να μπορούν να ανταπεξέρχονται άμεσα στις καθημερινές τους απλές ανάγκες και να αντιμετωπίζουν τις έκτακτες περιπτώσεις και επίσημη εκπροσώπηση και συμμετοχή τους στα Θεσμικά Όργανα.

Προωθούνται αλλαγές προς ένα αυστηρά Δημαρχοκεντρικό μοντέλο, επιβάλλοντας σε μικρές κοινωνίες τη μονόδρομη επιλογή συνδυασμών και παρατάξεων και κατ’ επέκταση σε αρκετές των περιπτώσεων, ιδεολογικών και κομματικών αποχρώσεων, προσανατολισμών και μηχανισμών.
Κάνουμε βήματα πίσω, αποθαρρύνοντας τους λιγοστούς ενεργούς νέους που παρέμειναν στα μικρά χωριά αλλά και εκείνους τους παλιότερους και έμπειρους που έχουν ακόμη τη δύναμη και το κουράγιο να ασχοληθούν, στην κυριολεξία εθελοντικά, για το κοινό καλό και τον τόπο τους.
Η συνεργασία, η σύνθεση και η συναίνεση που ήταν το διακύβευμα των προηγούμενων εκλογών και το οποίο κινητοποίησε και ενεργοποίησε αρκετές δυνάμεις στις μικρές κοινότητες, επιβραβεύεται με την υποχρέωση της συστράτευσης ακόμη και της «υποταγής» στις μεγαλοαστικές παρατάξεις.

Η επαρχεία ερημώνει, ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) και οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώνονται, οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά, τα σχολεία αδειάζουν, υποβαθμίζονται ή κλείνουν. Η Ελληνική ύπαιθρος ως διαχρονικός θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης, της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού, της θρησκευτικής και κοινωνικής συνείδησης και συνοχής βρίσκεται αν όχι σε κώμα σε μηχανική υποστήριξη.
Σε μια εποχή που το Εθνικό Φιλότιμο, η επανεκκίνηση και η ενεργοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε σπιθαμή Ελληνικής γης είναι το κυρίαρχο, η απομόνωση και ο αυτοδιοικητικός ακρωτηριασμός της υπαίθρου, των χωριών και κοινοτήτων μας και η μετατροπή τους σε εκλογικούς δορυφόρους και σε στείρα αριθμητική ποσοστιαία μονάδα, όχι μόνο θα ωφελήσει αλλά θα επιταχύνει τον αφανισμό τους που ήδη μετρά αντίστροφα φτάνοντας επικίνδυνα στο τέλος.

Η Αυτοδιοικητική προσαρμογή, η βελτίωση ακόμη και η διαφοροποίηση των τοπικών κοινοτήτων δεν αποτελεί επιπλέον βαθμό Αυτοδιοίκησης αλλά ενίσχυση και απόδειξη εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τους κατοίκους των.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.