Σέρρες – Απολογισμός για το διάστημα από την εμφάνιση του COVID-19

209
Απολογισμός
- Διαφήμιση -

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών- Απολογισμός για το διάστημα από την εμφάνιση του ιού COVID-19.

Από την έναρξη της εμφάνισης του ιού COVID-19 και την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του (Μάρτιος 2020) μέχρι σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Σερρών εξυπηρέτησε 158 περιπτώσεις γυναικών και πραγματοποιήθηκαν 536 συνεδρίες (κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, νομική και εργασιακή συμβουλευτική), ενώ παρασχέθηκαν και άλλες υπηρεσίες (πληροφόρηση, παραπομπές, συνοδείες, δικτυώσεις κτλ).

- Διαφήμιση -

Κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, τα στελέχη ανταποκρίθηκαν με ευελιξία στις ιδιαίτερες συνθήκες, εφαρμόζοντας το μοντέλο της συμβουλευτικής εξ’ αποστάσεως (τηλεφωνικά, μέσω skype κτλ) για την υποστήριξη των γυναικών, ενώ δια ζώσης επαφή υπήρχε μόνο σε περιπτώσεις που υπήρχε αυτή η αναγκαιότητα. Το μοντέλο αυτό ακολουθείται και στην δεύτερη περίοδο επιβολής περιοριστικών μέτρων (Νοέμβριος 2020 έως σήμερα). Στο διάστημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων (Ιούνιος 2020- Οκτώβριος 2020), η εξ’ αποστάσεως συμβουλευτική συνεχίστηκε μόνο στις περιπτώσεις που δεν ήταν εφικτές οι συνεδρίες δια ζώσης.

Παρατηρήθηκε ότι κατά το διάστημα της πρώτης απαγόρευσης κυκλοφορίας (Μάρτιος 2020- Μάιος 2020) υπήρξε δυσκολία στην αναζήτηση βοήθειας από τις γυναίκες. Αυτό διαπιστώθηκε ότι συνδέονταν και με τη συνεχή παραμονή της οικογένειας στο σπίτι και την διαπροσωπική και θεσμική άσκηση ελέγχου, καθώς και με τη διακοπή των περισσότερων οικονομικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων και το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Μετά την άρση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εξυπηρετούμενων γυναικών.

Κατά την δεύτερη περίοδο επιβολής των περιοριστικών μέτρων
(Νοέμβριος 2020 έως σήμερα) αρχικά υπήρξε η εικόνα της πρώτης περιόδου των περιοριστικών μέτρων, μέχρι σήμερα όμως τείνει να εξισορροπηθεί με το ρυθμό προσέλευσης και εξυπηρέτησης των γυναικών της εποχής πριν την εμφάνιση του ιού COVID-19.

Τα συμπεράσματα της πρώτης περιόδου επιβολής των περιοριστικών μέτρων εκτέθηκαν και στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα: «COVID – 19 και ενδοοικογενειακή βία: Συμπεράσματα, δράσεις και αποτελέσματα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας», που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή εκπροσωπούμενο από την ψυχολόγο, Ειρήνη Μερτζιάνη. Κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκε η ετοιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών της Βόρειας Ελλάδας να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες των περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική τόσο για τις γυναίκες που υφίσταντο έμφυλή βία όσο και για τα στελέχη των Δομών του Δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ο Δήμος Σερρών, μέσω της συνεχούς λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, μεριμνά για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων, καθώς και για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Σερρών, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία των τελευταίων μηνών, συνεχίζουν με υπευθυνότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε γυναίκες που αναζητούν υποστήριξη.

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Σερρών
Ι. Δραγούμη 10, Σέρρες, Τ.Κ. 62122
Τηλ. 23210-22253, fax: 2321022268
Δε- Πα 8:00-16:00
womenaid@serres.gr
https://el-gr.facebook.com/sumvouleutikokentrogunaikwnserrwn
https://womenaidserres.wordpress.com/

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.