Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

102
μαθήματα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας κλασσικής παιδείας
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – 18η Διδακτική περίοδος 2020-2021
Μάθημα 15ο , Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: Διονύσιος Σολωμός: «Από την Ελευθερία της Πατρίδας στην Πατρίδα της Ελευθερίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος

- Διαφήμιση -

Α Μέρος: Το αποτύπωμα της Επανάστασης στον εθνικό ποιητή.
Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων. Όχι μόνο γιατί έγραψε τον εθνικό μας ύμνο αλλά και γιατί αξιοποίησε όλη την προηγούμενη ποιητική παράδοση − αυτήν της Κρητικής λογοτεχνίας και του δημοτικού τραγουδιού − και γιατί ήτανε ο πρώτος που καλλιέργησε τη δημοτική γλώσσα, αυτός που άνοιξε το δρόμο για να ανασάνει στη δημοτική η ελληνική λογοτεχνία. Στοιχεία του βίου του, τα πρώτα ποιήματά του στα ελληνικά, το ιδιαίτερα μαχητικό δοκιμιακό του κείμενο «ο Διάλογος» και τα εθνικά του ποιήματα («ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν» και το επίγραμμα «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη») θα απασχολήσουν αυτό το πρώτο μέρος της εισήγησης, η οποία έχει στόχο, με την ολοκλήρωση και των δύο μαθημάτων, να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η έννοια της ελευθερίας στον Διονύσιο Σολωμό ξεκινά επιφορτισμένη με το εθνικό στοιχείο, για να μεταρσιωθεί σε ένα ακραιφνώς πνευματικό περιεχόμενο, τέτοιο που καθιστά τον κάτοχό της νικητή απέναντι ακόμα και στον ίδιο τον θάνατο…

Η Ισιδώρα Μάλαμα είναι παντρεμένη και μητέρα τριών κοριτσιών. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, έχει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δημιουργική Γραφή». Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με θέμα τα Κλασικά Γράμματα και την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και ποιήματά της σε ποιητικές συλλογές.
Εδώ και καιρό είναι πολύτιμη συνεργάτις στο πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» και με τις υπεροχές εισηγήσεις της αναβαθμίζει ουσιαστικά αυτή τη μακροχρόνια πολιτιστική δραστηριότητα.
Καρπός αυτής της πολύμορφης πνευματικής δημιουργικότητας είναι ένα υπέροχο σύγγραμμα, μαζί με την εξαίρετη φιλόλογο και μαθήτρια μου Ντίνα Παπούδα, για τους μαθητές της Γ Λυκείου, πολύτιμο βοήθημα για την Ελληνική Γλώσσα και την Έκθεση.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών  στο YouTube
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.