Ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά: Πώς έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της Γης

χάρτης
- Διαφήμιση -

Μέσα σε αυτά τα περίπου 73 χρόνια που ζει ο μέσος άνθρωπος στη Γη είναι προφανώς απίθανο να καταλάβει ότι οι ήπειροι του πλανήτη μας δεν σταματούν να κινούνται.

Κάθε χρόνο, όμως, κάθε ήπειρος μετακινείται έστω κατά μερικά εκατοστά, τα οποία σε βάθος εκατομμυρίων χρόνων δημιουργούν έναν εντελώς διαφορετικό γεωλογικό χάρτη σε σχέση με ό,τι θεωρούμε δεδομένο σήμερα.

- Διαφήμιση -

Οι ερευνητές του University of Sydney ξεκίνησαν μια σπουδαία προσπάθεια πριν από 4 χρόνια προκειμένου να συλλέξουν γεωλογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο για να εντοπίσουν αυτές τις ελάχιστες μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών και να δημιουργήσουν ένα video της μορφολογικής εξέλιξης του πλανήτη.

Όπως αναφέρει το techgear, μέσα από αυτήν την έρευνα που καλύπτει 1 δισεκατομμύριο χρόνια, η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επιστημονικό πλαίσιο για να κατανοήσουμε πως μπορεί να κριθεί ένας πλανήτης κατοικήσιμος, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των τεκτονικών πλακών για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής, αφού έφεραν σε επαφή διαφορετικά είδη όταν γινόταν συνενώσεις των ηπείρων.

Στο video που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος, θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο κίνησης και ο χάρτης θα πάρει τη σημερινή μορφή μόλις στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Δείτε το βίντεο:

 

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.