Μπορεί να διορθωθεί το κρασί που «χάλασε»;

κρασί
- Διαφήμιση -

Οι ειδικοί του krasiagr.com απαντούν σε ένα ερώτημα που μας «καίει».

Ας ξεκαθαρίσουμε εξαρχής κάτι βασικό: εάν τα κρασιά σας έχουν χαλάσει λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης, δεν μπορούν να βελτιωθούν ακόμα κι αν αλλάξετε τις συνθήκες αποθήκευσης.

- Διαφήμιση -

Οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης κρασιού περιλαμβάνουν μπουκάλια αποθηκευμένα στο πλάι τους σε ιδανική θερμοκρασία περίπου 13°C, με μικρή έως καθόλου έκθεση στο φως ή τους κραδασμούς και σχετική υγρασία περίπου 70%. Ωστόσο, η υγρασία δεν είναι τόσο σημαντική: Εάν τα μπουκάλια αποθηκεύονται σωστά στο πλάι τους, με το κρασί να έρχεται σε επαφή με το φελλό, αυτό θα αποτρέψει το στέγνωμα του φελλού και εάν το δωμάτιο είναι πολύ υγρό, το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα εμφανιστεί μούχλα στο εξωτερικό του μπουκαλιού, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού μέσα στο μπουκάλι.

Όσον αφορά το γιατί χαλάνε συνήθως τα κρασιά που έχετε αποθηκευμένα στο κελάρι σας, δύο είναι οι πιο πιθανές αιτίες. Πρώτον, μπορεί είτε να αποθηκεύσατε όρθια τα κρασιά και να στέγνωσαν τα πώματα ή οι αλλαγές θερμοκρασίας στο υπόγειό σας να έβλαψαν τα κρασιά. Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στο υπόγειό σας το καλοκαίρι; Ή είναι πραγματικά κρύο το χειμώνα; Εάν ναι, αυτός είναι ο πιο πιθανός ένοχος. Εάν ένα μπουκάλι κρασί ζεσταθεί πολύ, μπορεί να «μαγειρευτεί» και ενδεχομένως ακόμη και να διαρρεύσει σταγόνες από τον φελλό. Αλλά αν δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν το κρασί στο εσωτερικό είναι κατεστραμμένο έως ότου το ανοίξετε και να το δοκιμάσετε, είναι απολύτως πιθανό ορισμένα κρασιά να είναι καλά και άλλα… όχι τόσο καλά.

Είναι επίσης πιθανό τα κρασιά να έχουν την γεύση που θα έπρεπε να έχουν και να νομίζετε ότι χάλασαν όταν τα ανοίξετε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς δεν σας αρέσουν. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα παλαιωμένα κρασιά ηλικίας π.χ. 15, 20 ή 30 ετών έχουν πολύ διαφορετική γεύση από τα κρασιά που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Ακόμα και κρασιά όπως τα Barolo, οι Βουργουνδίες και τα Ξινόμαυρα, τα οποία έχουν φήμη για τη παλαίωσή τους, έχουν πιο έντονη γεύση φρούτων κατά την κυκλοφορία τους, ενώ καθώς εξελίσσονται θα περνάνε σε γήινες, πιο λεπτές νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων λουλουδιών.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.