Καπέσοβο: Το ορεινό χωριό όπου οι κάτοικοι έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα

Καπέσοβο
Τα πέτρινα σπίτια στο Καπέσοβο
- Διαφήμιση -

Καπέσοβο- Το ορεινό χωριό στα Ζαγοροχώρια όπου οι κάτοικοι έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα.

Οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Καπέσοβο έχουν αρχαία ονόματα, όπως Πλάτων, Κλέαρχος, Θουκυδίδης κα, κάτι που είναι πολύ πιο σπάνιο να το αντικρύσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

- Διαφήμιση -

Η συγκεκριμένη παράδοση ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα για δύο βασικούς λόγους: Αφενός μεν, επειδή οι κάτοικοι του Καπέσοβο έλαβαν κλασική εκπαίδευση και μελέτησαν αρχαίους φιλόσοφους και συγγραφείς, και από την άλλη, επειδή ήθελαν να διατηρήσουν ζωντανό το ελληνικό τους πνεύμα και την ελληνική τους κληρονομιά, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Πέρα από την παράδοση των ονομάτων, στο Καπέσοβο κυριαρχεί και η αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής. Στο κέντρο του χωριού, υπάρχει ένα από τα πιο όμορφα μνημεία ολόκληρης της περιοχής του Ζαγορίου, η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1793. Το εσωτερικό του ναού είναι γεμάτο με εκπληκτικές τοιχογραφίες, φτιαγμένες από τους περίφημους Καπεσοβίτες ζωγράφους, με σαφείς δυτικές επιρροές.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το χωριό φημίζεται για τις καλλιτεχνικές του ρίζες. Κατά τη διάρκεια του 17ου και του 18ου αιώνα, πολλοί από τους κατοίκους της διακρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα ως καλλιτέχνες. Μερικοί ήταν ζωγράφοι και αρχιτέκτονες, ενώ άλλοι ήταν ξυλογλυπτικοί και αγιογράφοι. Πολλές από τις εκκλησίες των χωριών στις περιοχές του Ζαγορίου και της Ήπείρου, χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν από τους ντόπιους του Καπέσοβο, οι οποίοι ήταν γνωστοί για το καλλιτεχνικό τους ταλέντο.

Το Καπέσοβο, μαζί με άλλα χωριά στη βόρεια Ελλάδα, ανήκει στα Ζαγοροχώρια (χωριά του Ζαγορίου), το οποίο είναι ένα σύνολο 46 χωριών συνολικά, όλα με τη δική τους ομορφιά και χάρη.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.