Εσείς ακόμη να επιλέξετε βιολογικά;

79
βιολογικά
- Διαφήμιση -

Αν ακόμη δεν είναι μέρος της διατροφής σας, ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε, για ένα πιο γερό ανοσοποιητικό.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα καθημερινά τρόφιμα συμβατικής καλλιέργειας κρύβουν μια διεργασία προτού φτάσουν στο πιάτο μας, ορισμένες φορές πιο φυσική, άλλοτε λιγότερο. Επιλέγοντας τον πιο φυσικό τρόπο κτηνοτροφίας και καλλιέργειας, έχουμε ασύγκριτά οφέλη, τα οποία, ωστόσο, πολλοί προσπερνούν, λόγω του αυξημένου κόστους των βιολογικών προϊόντων. Εξοικονομούμε, όμως, πραγματικά χρήματα επιλέγοντας προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας; Ή μήπως τα βιολογικά στην ουσία είναι μια επένδυση υγείας; Δείτε γιατί πρέπει να δώσετε βάση στα βιολογικά προϊόντα από φέτος και γιατί αυτό μπορεί να μην είναι τελικά τόσο επιζήμιο για τον προϋπολογισμό σας.

- Διαφήμιση -

Αποφυγή χημικών ουσιών, ορμονών, αντιβιοτικών
Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, είναι γνωστό ότι καλλιεργούνται με τη χρήση συνθετικών ή χημικών λιπασμάτων, συνθετικών μυκητοκτόνων, ενώ τα ζωικά τρόφιμα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά) όταν προέρχονται από συμβατική κτηνοτροφία, είναι επιβαρυμένα. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προέρχονται από ζώα που τρέφονται με τροφές που περιλαμβάνουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, να φορτώνονται με αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά και γενικότερα να ζουν και να αναπαράγονται σε επιβλαβείς συνθήκες, τόσο για τα ίδια, όσο και για το περιβάλλον, με επιπτώσεις φυσικά και στο προϊόν που φτάνει στο πιάτο μας. Αυτό από μόνο του αρκεί για πολλούς ανθρώπους ως σημαντικός λόγος να επιλέξουν βιολογικά προϊόντα, προκειμένου να απαλλαχθούν από χημικά, ορμόνες και αντιβιοτικά που περνούν από την καλλιέργεια ή το ζώο στο προϊόν, στο πιάτο μας και εν τέλει στον οργανισμό μας.

Περισσότερη φρεσκάδα και θρεπτική αξία
Τα βιολογικά τρόφιμα, λόγω του ότι δεν περιέχουν συντηρητικά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι συνήθως πιο φρέσκα και πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Ευρωπαϊκή έρευνα του 2016, μάλιστα, δείχνει ότι συστατικά όπως τα ωμέγα-3 ήταν μέχρι και 50% υψηλότερα στο βιολογικό κρέας και γάλα σε σχέση με τα συμβατικά.

Φιλικά προς το περιβάλλον
Οι πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας έχει αποδειχτεί ότι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αφού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού, μειώνουν τη διάβρωση του εδάφους, αυξάνουν τη γονιμότητά του και απαιτούν λιγότερη χρήση ενέργειας. Η αποφυγή συνθετικών λιπασμάτων είναι επίσης μια ευεργετική συνθήκη για τα πουλιά και τα ζώα, όπως και για τους κατοίκους της περιοχής κοντά σε καλλιέργειες.

Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς
Τα πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς (GMOs), οπότε όταν επιλέγετε ένα βιολογικό τρόφιμο, έχετε διπλά οφέλη. Θα πρέπει ωστόσο να ελέγχετε ότι αυτό που αγοράζετε είναι πιστοποιημένο ως βιολογικό και ότι αναγράφει ότι δεν περιέχει GMOs.

Έχουν καλύτερη γεύση
Αν και η γεύση είναι κάτι υποκειμενικό, ωστόσο αν τα τρόφιμα που προτιμάτε είναι βιολογικά, ακόμη κι αν στην όψη δεν φαίνονται τόσο λαχταριστά, στη γεύση έχουν μια φυσική φρεσκάδα, όπως παλιά. Ο λόγος είναι για άλλη μια φορά η απουσία τεχνητών, χημικών συντηρητικών, που σημαίνει ότι καταναλώνονται γρήγορα, διατηρώντας την αυθεντική τους γεύση.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.