Το γεγονός ότι ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του, προκαλεί ανησυχία στο ίδιο το παιδί, όσο και στους γονείς – Τι μπορείτε να κάνετε και πώς να το αντιμετωπίσετε
Τα «ατυχήματα» κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ συχνό φαινόμενο μέχρι τα πέντε και διόλου ασυνήθιστο στα επτά – ιδίως στα αγόρια. Μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα πριν διαβάσετε όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί… Και κυρίως, μην το μαλώσετε.
Το γεγονός ότι ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του, προκαλεί ανησυχία στο ίδιο το παιδί, ιδίως αν η «αποκάλυψη» έχει συνοδευτεί από κάποιο αγενές σχόλιο τρίτου. Αν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να βρέχει το κρεβάτι του ενώ το είχε κόψει πριν από μήνες, ίσως είναι αντίδραση σε κάποιο συμβάν της καθημερινότητας που του προκαλεί άγχος. Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια μπορεί να του δημιουργήσει μία ασυνείδητη επιθυμία να ξαναγίνει μωρό, παρότι συνειδητά επιθυμεί να είναι μεγάλος και να μην βρέχεται. Ο αποχωρισμός του από εσάς ή ο ενδεχόμενος χωρισμός σας με τον μπαμπά, ένα διάστημα παραμονής σε νοσοκομείο, η απώλεια του πολυαγαπημένου παππού ή γιαγιάς ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή αναστάτωση μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.
Οτιδήποτε κλονίζει την αυτοπεποίθηση του μπορεί να του στερήσει προσωρινά την ικανότητα να φέρει εις πέρας τα πιο πρόσφατα και πιο ώριμα επιτεύγματά του. Ενδεχομένως παράλληλα με την εμφάνιση της νυχτερινής ενούρησης να δείτε κι άλλα δείγματα οπισθοδρόμησης: για παράδειγμα, να παρουσιάζει ξανά δυσκολίες στον ύπνο ή να σας ζητάει πιπίλα ή και μπιμπερό. Αν είναι προφανής η αιτία του άγχους του, ίσως μπορέσετε να το ελαφρύνετε κάπως μιλώντας του για αυτό το θέμα και κανακεύοντάς το λίγο. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει υπερένταση και είναι ανήσυχο αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον λόγο, ίσως μπορεί να σας βοηθήσει ένας έμπιστος άνθρωπος (π.χ. ο δάσκαλος του παιδιού) προκειμένου να μάθετε τι το ενοχλεί και πώς θα το βοηθήσετε να το αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση, μην προσμένετε κάποια άμεση και μαγική πανάκεια για τη νυχτερινή ενούρηση. Η ηρεμία και ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης στη διάρκεια της νύχτας θα έρθουν σιγά σιγά.
Ο δεκάλογος του ενημερωμένου γονιού
● Να είστε ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Το μάλωμα και η τιμωρία συμβάλουν μόνο στην αύξηση του άγχους και στο αίσθημα ντροπής του παιδιού.
● Να υπενθυμίζετε στο παιδί ότι πρόκειται για μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και που καταφέρνουν να την ξεπεράσουν.
● Εξηγήστε του τις αιτίες της ενούρησης με απλά λόγια και αναζητήστε πιθανές λύσεις συζητώντας τες μαζί με το παιδί (π.χ. να μην πίνει πολύ νερό πριν πάει για ύπνο).
● Ενθαρρύνετε τις επιτυχίες του μέσα από την επιβράβευση (π.χ. ημερολόγιο με αυτοκόλλητα όπου θα σημειώνονται οι «στεγνές νύχτες»)
● Εγκαθιδρύστε ρουτίνες πριν από τον ύπνο (π.χ. να πάει στην τουαλέτα πριν τον ύπνο, να ανάψει το μικρό φωτάκι στο διάδρομο ώστε να βλέπει σε περίπτωση που θελήσει να σηκωθεί το βράδυ για να ουρήσει).
● Αποφύγετε να το ξυπνάτε συστηματικά τη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα ή κάντε το μόνο μία φορά (π.χ. πριν πάτε εσείς για ύπνο), καθώς φαίνεται ότι αυτή η πρακτική δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, απλώς περιορίζει τις ζημιές και την ταλαιπωρία του γονέα.
● Ζητήστε με ηρεμία στο παιδί να σας βοηθήσει να αλλάξετε σεντόνια σε περίπτωση ατυχημάτων, για παράδειγμα να βάλει τις πιτζάμες του στα άπλυτα, παρουσιάζοντάς του την όλη διαδικασία ως κάτι φυσιολογικό που συνηθίζεται να γίνεται όταν κανείς λερώνεται, χωρίς να το μαλώνετε ή να το κάνετε να ντρέπεται, για μην εισπράξει το αίτημά σας ως τιμωρία.
● Προστατέψτε το παιδί σας από πιθανά αισθήματα ντροπής και επιπρόσθετο άγχος αποφεύγοντας να τονίζετε τις δυσκολίες του μπροστά στα αδέρφια του, σε συγγενείς και φίλους.
● Σε περίπτωση που το παιδί κοιμηθεί εκτός σπιτιού (π.χ. σε σπίτι φίλου, σε μια σχολική εκδρομή), προμηθεύστε το με τις απαραίτητες αλλαξιές και σεντόνια και ενημερώστε τους υπεύθυνους ενήλικες για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος.
● Γενικά δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας πριν από την ηλικία των 5-6 ετών. Εάν η ενούρηση επιμένει μετά τα 7 συστήνεται η ιατρική/ ψυχολογική διερεύνηση.