ΣΥΡΙΖΑ: Στα σχοινιά για τον «σεβασμό στα δικαιώματα» Κουφοντίνα – Αποστάσεις της ηγεσίας, αντιδράσεις κομμάτων και πολιτών

80
Κουφοντίνα
- Διαφήμιση -

Σε θέση άμυνας έθεσαν την αξιωματική αντιπολίτευση 15 προβεβλημένα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και δύο μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στριμώχνοντας στα σχοινιά την πλειοψηφία των συντρόφων τους. Αιτία η πρωτοβουλία τους να συνυπογράψουν κοινή δήλωση υπό τον τίτλο «Η Δημοκρατία δεν εκδικείται», προκειμένου να αιτηθούν «σεβασμό στα δικαιώματα» του ηγετικού στελέχους της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες απεργία πείνας. Προβάλλοντας ως μείζον ζητούμενο την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, τα εν λόγω στελέχη καταφέρονται και εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει».

Η δήλωση των 15:

- Διαφήμιση -

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται»
Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο «διορθώνει» τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου.

«Δικάζει» εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….

Η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκoύ. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού», δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση.

Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….»

Το κείμενο υπογράφουν:

Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος-μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη

Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός-Διευθυντής Σχολείου Φυλακών Αυλώνα

Αννέτα Καββαδία, δημοσιογράφος- μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ,

Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός-μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Παύλος Κλαυδιανός, πολιτικός κρατούμενος επί χούντας-μέλος ΣΦΕΑ

Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος-μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Πάνος Λάμπρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ – υπεύθυνος του τομέα Δικαιωμάτων

Νίκος Μανιός γιατρός-πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Μαρκέτος, γιατρός-μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Πάτρα

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κατάδικος επί χούντας-μέλος ΣΦΕΑ

Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός -μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – μέλος ΣΦΕΑ

Μανώλης Σαρρής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Τσιγώνιας, μέλος τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος- μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Βαριές υπογραφές
Ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της κοινής δήλωσης υποστηρίχθηκε από βαριές, εσωκομματικές υπογραφές, δηλαδή στην πλειοψηφία τους πρώην βουλευτές την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, τα οποία εντάσσονται κυρίως στην τάση των «53», όπως οι κ. Καββαδία, Λάμπρου, Μανιός, Κυρίτσης, αλλά και στελέχη από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως η κ. Γιαννακάκη. Ακόμη, το κείμενο υπογράφουν δύο στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η Βίκυ Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος και ο Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η παρουσία δύο στελεχών της κομματικής νεολαίας στη λίστα υπογραφών έρχεται ως συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε τρείς ημέρες νωρίτερα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη, εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης», η οποία «θα πρέπει δε να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού και δημοκρατικού κόσμου», αναφορικά με την μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:
Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη δώσει σε πολλές περιπτώσεις δείγματα γραφής για τον τρόπο που επιλέγει να αντιμετωπίζει τους κρατούμενους, τα δικαιώματά τους και έχει αποδείξει την οπισθοδρομική της αντίληψη για το σωφρονιστικό σύστημα και την λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.

Συστηματικά η κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματα των κρατουμένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών εν μέσω της πανδημίας, την τρομακτική συμφόρρηση, την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων κοκ. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, αποτελεί η εκδικητική μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται ήδη κρατούμενος επί 18 έτη και 4 μήνες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κρατούνταν στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τις αλλαγές στον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 4760/2020), ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει και την απομάκρυνση καταδικασμένων για τρομοκρατία από τις αγροτικές φυλακές, μία φωτογραφική διάταξη που αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, απαιτεί την επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού, κατάστημα κράτησης στο οποίο κρατούνταν πριν μεταχθεί στην αγροτική φυλακή. Παρά τα όσα ορίζει όμως, αυτός ο -ιδιαίτερα σκληρός για μια σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων -νόμος, ο κρατούμενος, ουδέποτε μετήχθη στον Κορυδαλλό, αλλά κατευθείαν στις φυλακές Δομοκού.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου ψεύδεται και παραβιάζει κατάφωρα το νόμο που η ίδια η κυβέρνησή της ψήφισε, με προφανή εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αρνείται μάλιστα να παραδώσει στον ίδιο και την συνήγορό του τα έγγραφα της μεταγωγής.

Σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει ήδη την 9η ημέρα απεργίας πείνας στην οποία προχώρησε, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου καθώς η μεταγωγή αυτή στον Δομοκο δεν είναι νόμιμη, και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες. Η μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα είναι παράνομη, ανεπίτρεπτη με βάση τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και αποτελεί απροκάλυπτη, εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης, θα πρέπει δε να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού και δημοκρατικού κόσμου

Πολιτική κόντρα
Το περιεχόμενο, ωστόσο, της κοινής δήλωσης των 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων χθες με την Νέα Δημοκρατία να ζητά να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του. Αλήθεια ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί με το κείμενο των στελεχών του; Περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα».

«Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως προστατεύονται από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τους νόμους. Έχουμε δε, επανειλημμένα καταδικάσει καταχρηστικές πρακτικές και πολιτικές ενάντια στα δικαιώματα των φυλακισμένων» δήλωσε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, προσθέτοντας, ωστόσο πως «όμως δεν είναι όλα τα εγκλήματα ίδια. Πολύ περισσότερο αυτά που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Μας προξενεί λοιπόν εντύπωση η επιλεκτική αναφορά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, χωρίς να καταδικάζουν κατηγορηματικά τις τρομοκρατικές, δολοφονικές του ενέργειες».

Με τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στο ζενίθ, με ένα σύντομο σχόλιο απάντησε η Κουμουνδούρου επισήμως στις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων.

«Η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους» ανέφερε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την ώρα που το εσωκομματικό τοπίο θύμισε αρένα, καθώς ουκ ολίγα στελέχη (κυρίως από πλευράς των «προεδρικών) δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την κίνηση των συντρόφων τους να υπερασπιστούν με σθένος τα «δικαιώματα Κουφοντίνα».

Η ίδια αίσθηση διαχεόταν μέχρι τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, ενώ κομματικές πηγές διευκρίνιζαν χθες πως οι απόψεις των 17 συνολικά στελεχών που συνυπογράφουν τη σχετική δήλωση είναι αμιγώς «προσωπικές» και δεν απηχούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Κουμουνδούρου άφηνε να διαφανεί πως κρατά αποστάσεις από την εν λόγω πρωτοβουλία, που έφερε την ηγετική ομάδα αντιμέτωπη με σωρεία αντιδράσεων.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.