Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Πράσινου Σημείου του Δ.Σερρών – Βίντεο

724
Πράσινο Σημείο
- Διαφήμιση -

Στη γραμμή της εκκίνησης εισήλθε το έργο της Κατασκευής του Πράσινου Σημείου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σερρών, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του με 2,1 εκατ.ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Ο Δήμος Σερρών αποτελεί τον πρώτο από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα των Πράσινων Σημείων της Περιφέρειας.

Την ένταξη και εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του πρότυπου περιβαλλοντικού έργου ύψους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσαν σήμερα ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και, μέσω βίντεο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Σερρών παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Παναγιώτη Καρακολίδη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρίας Τερμεντζίδου.

“Η πρωτιά του Δήμου Σερρών δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας, μίας πολύ καλής προετοιμασίας για την ωρίμανση της πρότασης, που καταθέσαμε πρώτοι στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν της ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης εφαρμογής τον Ιούνιο του 2020” δήλωσε ο Δήμαρχος Σερραίων.

- Διαφήμιση -

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του σημείωσε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη ενός, ακόμη, σημαντικού έργου για τις Σέρρες και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη ήταν και παραμένει για εμάς βασικός άξονας της πολιτικής μας».

Πώς θα λειτουργεί το Πράσινο Σημείο του Δήμου Σερρών
Το Πράσινο Σημείο θα κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο 7 στρεμμάτων σε απόσταση 3,5 χλμ από την πόλη των Σερρών κοντά στο πρώην Πάρκινγκ Βαρέων οχημάτων.
Εκεί οι πολίτες θα αποθέτουν στους ανάλογους οργανωμένους και ασφαλείς χώρους ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, όπως ογκώδη υλικά, πράσινα απόβλητα (κλαδιά και κορμούς), ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χαρτί και χαρτόνι, καθώς και βρώσιμα λίπη και έλαια. Αλλά και μελάνια εκτυπωτή, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, απλούς λαμπτήρες και λαμπτήρες φθορισμού, κεριά, μπαταρίες, βιβλία, CD, ανάμικτες συσκευασίες, ρούχα, υφάσματα και παπούτσια.
Στη συνέχεια ο Δήμος Σερρών θα προωθεί τα υλικά για ανακύκλωση ή και για επαναχρησιμοποίηση υλικών από τους ίδιους τους Δημότες υλικών, όπως βιβλία, πιάτα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ποδήλατα, παιχνίδια .
Στο Πράσινο Σημείο θα λειτουργεί και Αίθουσα Εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου από την επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρία Τερμεντζίδου.

Το Πράσινο Σημείο σε αριθμούς (στόχος για το 2029):

-Θα εξυπηρετεί 76.817 μόνιμους κατοίκους του Δήμου Σερρών

-Η συνολική εκτροπή ανακυκλώσιμων υλικών θα είναι 7.677,44 τόνοι/έτος, δηλαδή 100 Kg/κάτοικο/έτος

-Θα συλλέγονται περί τους 29,30 τόνοι/έτος μικρά είδη προς επαναχρησιμοποίηση (βιβλία, ρούχα, μικροσυσκευές)

-Περίπου 1.500 τόνοι/έτος ογκώδη απόβλητα θα συλλέγονται και θα εξετάζονται καταρχήν για επαναχρησιμοποίηση (στρώματα, χαλιά, έπιπλα).

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.