Αλλάζει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διεθνώς για το βαμβάκι

78
βαμβάκι
- Διαφήμιση -

Επί τρεις συνεχόµενες χρονιές οι καλλιεργούµενες εκτάσεις βάµβακος βαίνουν µειούµενες και όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά το 2021 δεν θα αντιστρέψει την τάση αυτή. Ήδη οι πρώτες ποσοτικοποιηµένες εκτιµήσεις καταφθάνουν από τη Βόρεια Αµερική, η αγορά της οποίας άλλωστε λειτουργεί ως σηµείο αναφοράς για τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα και δείχνουν περιορισµό των εκτάσεων από 4,7% έως 10%.

Την ίδια στιγµή το κλίµα στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας είναι επιβαρυµένο αφού οι τιµές που φιξαρίστηκε το σύσπορο ήταν χαµηλότερες των περσινών, χωρίς πειστικό λόγο πέραν φυσικά της πανδηµίας, αλλά και χωρίς την πολιτεία να έχει ξεκαθαρίσει ακόµα την πρόθεσή της σχετικά µε το ενδεχόµενο έκτακτης στήριξης της καλλιέργειας εξαιτίας της αναστάτωσης των αγορών λόγω covid-19. Συγκεκριµένα, τα 40 µε 42 λεπτά διαµορφώνουν τον κανόνα για το κλασσικό σύσπορο, µε τις ειδικές ποικιλίες να προσεγγίζουν τα 44 λεπτά.

- Διαφήμιση -

Εν θερµώ πολλοί παραγωγοί δηλώνουν πως θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, κυρίως σιτηρών, όσοι δηλαδή δεν έχουν ήδη σπείρει σκληρό σιτάρι, κάτι που όµως θα έχει ως αποτέλεσµα µια περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού ΑΕΠ, δεδοµένου ότι πρόκειται για παραγωγές µε χαµηλότερη προστιθέµενη αξία…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.