Επιτάχυνση σύγκλισης ενισχύσεων μέσα στη διετία 2021-2022 αιτείται η Ελλάδα με τον Εθνικό Φάκελο που καταθέτει 19 Φλεβάρη

88
σύγκλιση ενισχύσεων
- Διαφήμιση -

Τη σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων µε µεγαλύτερο βήµα µέσα στη διετία 2021-2022 και την εφαρµογή flat rate, δηλαδή ένα ενιαίο ποσό ανά περιφέρεια ενίσχυσης το 2023, είχε αποφασίσει η απερχόµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Η ευχέρεια της σχετικής παρέµβαση πλέον βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού, Σπήλιου Λιβανού. Μένει λοιπόν να φανεί αν τελικά θα προωθήσει την βούληση του προκατόχου του µε πολιτικό κόστος για τον ίδιο (εκλογή σε περιοχή µε καπνά και ιστορικά δικαιώµατα), ή, θα επιλέξει να ακολουθήσει τελικά µία µετριοπαθή διαχείριση της σύγκλισης των δικαιωµάτων.

Το πολιτικό του στίγµα άλλωστε καλείται να το δώσει γρήγορα, καθώς η Κοµισιόν απαιτεί έως τις 19 Φεβρουαρίου, να ενηµερώσουν οι ελληνικές αρχές το πώς θα υπολογιστούν τα δικαιώµατα το 2021 µε τα οποία θα πληρωθούν φέτος οι αγρότες. Σηµειώνεται εδώ ότι µέχρι σήµερα η λεγόµενο εσωτερική σύγκλιση, γίνεται µε βήµα 60%. ∆ηλαδή, τα δικαιώµατα που έχουν αξία κάτω από το 90% του περιφερειακού µέσου όρου, θα πρέπει να προσεγγίζουν έως το 2019 το 60% του εθνικού µέσου όρου. Η χρηµατοδότηση αυτής της αύξησης γίνεται µε τη µείωση των ακριβών δικαιωµάτων που έχουν Μοναδιαία Αξία µεγαλύτερη από το 100% του περιφερειακού µέσου όρου. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές η απόφαση να προχωρήσουν οι αρχές σε µεγαλύτερο βήµα (το ποσοστό δεν είναι γνωστό) έχει να κάνει µε το να µη φανεί τόσο µεγάλη η διαφορά στους λογαριασµούς των αγροτών µε τα ιστορικά δικαιώµατα το 2023, έτος πλήρους εξίσωσης ενισχύσεων. Σηµειώνεται εδώ ότι για το 2022 θα πρέπει να κοινοποιήσει στην ΕΕ τη σχετική απόφαση για τα δικαιώµατα η χώρα µας, έως την 1η Αυγούστου του 2021.

- Διαφήμιση -

Υπενθυµίζεται ότι η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα το 2020, διαµορφώθηκε στα 20,2 ευρώ για τα βοσκοτόπια, στα 27,6 ευρώ για τα αροτραία και στα 34,1 ευρώ για τις δενδρώδεις…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.