Εφημερίδα Συντακτών – Σιγή ιχθύος για τους αποκλεισμούς από τη «Διέξοδο»

352
καταγγελίες
- Διαφήμιση -

Ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων της Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια δεν παίρνει θέση για τις διαμαρτυρίες φορέων από Σέρρες, Βέροια και άλλες περιφερειακές ενότητες. Τη βελτίωση των κριτηρίων για τις επιδοτήσεις των 200 εκατ. ευρώ ζητεί με ερώτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Γιαννούλης.

Βελτίωση των κριτηρίων αξιολόγησης με σκοπό την ενίσχυση της πλειονότητας των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Γιαννούλης, σε συνέχεια των καταγγελιών και διαμαρτυριών που προέκυψαν για το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόγραμμα το οποίο μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αφού διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ που διανέμονται σε 6.683 επιχειρήσεις από τις συνολικά 20.000 που είχαν υποβάλει αίτηση.

- Διαφήμιση -

Αυτό που γέννησε τις έντονες διαμαρτυρίες κυρίως στον Νομό Σερρών ήταν το γεγονός ότι το κύριο πακέτο της ενίσχυσης διανεμήθηκε ουσιαστικά στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής (4.892 από τις 6.683 δικαιούχους ανήκουν στους δυο νομούς, οπότε απομένουν 1.791 επιχειρήσεις για τις υπόλοιπες πέντε περιφερειακές ενότητες – Σερρών, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας και Πέλλας).

Με δεδομένο ότι στην ενίσχυση εντάχθηκαν περίπου 285 σερραϊκές επιχειρήσεις –παίρνοντας το 3,75% του προϋπολογισμού– ξέσπασαν σφοδρές διαμαρτυρίες, αφού κρίθηκε ότι ο νομός και οι επιχειρήσεις αδικήθηκαν.

ΚαρπουχτσήςΓια το θέμα είχε προηγηθεί η αρθρογραφία του Σερραίου οικονομολόγου Κώστα Καρπουχτσή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (5/10/2020, «Ενίσχυση μικρομεσαίων με στεγανά κι αποκλεισμούς;»), ο οποίος ήταν από τους πρώτους που με άρθρο του είχε επισημάνει πως η μέθοδος αξιολόγησης προκαλεί αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Σερρών (ΟΕΒΕΣΣ) με επιστολή στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο και προς το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ενωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ), ζήτησε για την Π.Ε. Σερρών την αναλυτική κοινοποίηση των αποτελεσμάτων εντάξεων/απορρίψεων του προγράμματος κατά τα πρότυπα των αποτελεσμάτων, όπως για παράδειγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παραίτηση ΓούναΔύο μέρες μετά, ο Γιώργος Γούνας, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΣ, ζητούσε παραίτηση όλων των υπευθύνων του προγράμματος και σε υψηλούς τόνους έγραφε «[…] είστε ανίκανοι και επικίνδυνοι για τον ν. Σερρών. Τζίτζι σε περιμένουμε Σέρρες» και προειδοποιούσε με παραίτηση.

Καταγγελιών συνέχεια υπήρξε και από την περιφερειακή παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) που σε ανακοίνωσή της σχολίαζε καυστικά: «“Τι ’χες Γιάννη, τι ’χα πάντα…” ή, αλλιώς, επιδοτήσεις μόνο για ορισμένους και μυημένους…». Χθες, μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Παπαστεργίου βρέθηκε στις Σέρρες και είχε επαφές με επαγγελματίες της περιοχής.

Έχει ενδιαφέρον ότι μέχρι στιγμής και ενώ έχουν περάσει σχεδόν δέκα μέρες από τις πρώτες καταγγελίες, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση ή κάποια απάντηση από την Περιφέρεια.

Στις διαμαρτυρίες προστέθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον αποκλεισμό των συναδέλφων μας, πράγμα που είχε επισημάνει και η ΕΣΕΕ σε επιστολή της προς όλους τους περιφερειάρχες να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο λιανεμπόριο, αλλά δυστυχώς οι παρατηρήσεις μας και τα δίκαια επιχειρήματά μας δεν σας έπεισαν».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.