Τρία νέα νομοσχέδια: Αλλαγές σε προσλήψεις, συντάξεις και Πανελλαδικές

184
νέα νομοσχέδια
- Διαφήμιση -

«Φυγή προς τα εμπρός» με έμφαση στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα προλειάνουν το έδαφος για την ανάκαμψη που θα σημάνει η μετά COVID περίοδος σχεδιάζει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Στόχος είναι να μην αναλώνεται το σύνολο των κυβερνητικών δυνάμεων στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά την ίδια ώρα να υπάρξει εντονότερος προσανατολισμός προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα που ενέκριναν οι πολίτες τον Ιούλιο του 2019.

Παρά το γεγονός ότι συχνά οι ανασχηματισμοί οδηγούν σε καθυστερήσεις υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων, πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου διαβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές των υπουργών και των υφυπουργών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα κατατείνουν στην αντίθεση κατεύθυνση. «Ολα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για συζήτηση στη Βουλή, όπως εκείνο για τον νέο τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, θα προωθηθούν άμεσα», επισημαίνουν. «Το ίδιο θα συμβεί με την επικύρωση των συμβάσεων για την προμήθεια των γαλλικών αεροσκαφών Rafale», προσθέτουν. Ενώ διαβεβαιώνουν ότι με ταχύτητα θα πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονες μεταρρυθμίσεις, όπως οι πολυσυζητημένες τομές στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, καθώς επίσης οι αλλαγές στην Παιδεία, με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και την καθιέρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και στην Υγεία με τις ρυθμίσεις για το «νέο ΕΣΥ», που θα συμπυκνώνουν την εμπειρία από τον πόλεμο κατά της φονικής πανδημίας που εξελίσσεται τους τελευταίους 10 μήνες. Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με το ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για διατάξεις που ετοίμασε ο τέως πλέον υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και θα εγκριθούν από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Αμέσως μετά θα πάρει σειρά για κύρωση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η Σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

- Διαφήμιση -

Η μεγαλύτερη και εμβληματικότερη τομή που θα αποτυπώσει εντονότερα το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση είναι η καθιέρωση του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον οποίο από τον επόμενο χρόνο οι νέοι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τον φορέα στον οποίο θα ασφαλίζονται επικουρικά και θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά μέσω του λεγόμενου ατομικού κουμπαρά. Ο καθηγητής Παναγιώτης Τσακλόγλου, που τοποθετήθηκε υφυπουργός Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι, έχει κάνει τη σχετική προεργασία και με την ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου από τον Κωστή Χατζηδάκη αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο να βρει σύντομα τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο.

Το τρίπτυχο των θεσμικών τομών, με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια, συμπληρώνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει έτοιμες για ψήφιση το υπουργείο Παιδείας. Σε αντίθεση, εξάλλου, με την «αλλαγή φρουράς» που σημειώθηκε στο υπουργείο Εργασίας με στόχο την προώθηση των αλλαγών, στο υπουργείο Παιδείας τον ίδιο στόχο υπηρετεί η παραμονή στο υπουργικό αξίωμα της Νίκης Κεραμέως, η οποία χαίρει εμπιστοσύνης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής. Επίσης προβέπεται πανεπιστημιακή αστυνομία, κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών, ενώ θα γίνει αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.