Στα 1.000 στρέμματα οι μισές εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης, ταχεία η συγκεντροποίηση γης και στην Ελλάδα

146
στρέμματα εκμεταλλεύσεις Ευρώπη Ελλάδα
- Διαφήμιση -

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθµός των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µειώνεται και το µέγεθός τους αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η µείωση του συνολικού αριθµού των εκµεταλλεύσεων, από περίπου 15 εκατοµµύρια το 2005 σε 10,5 εκατοµµύρια το 2016, είναι εµφανής.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το ήµισυ του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ ελέγχεται από 345.000 εκµεταλλεύσεις µεγέθους άνω των 100 εκταρίων. Υπάρχει δε, µια εντυπωσιακή ανισότητα στην κατανοµή της γης ανά µέγεθος εκµετάλλευσης, ενώ τα αποτελέσµατα ερευνών (Laurent Piet του INRAE) τεκµηριώνουν πώς η συνολική τάση συγκέντρωσης µπορεί να προέρχεται είτε από τη µείωση του αριθµού των εκµεταλλεύσεων, είτε µιας αλλαγής στην κατανοµή των µεγεθών των εκµεταλλεύσεων εξαιτίας ανάπτυξης ή εξαγορών ή και τα δύο.

- Διαφήμιση -

Ωστόσο, η µεγάλη εικόνα, όπως καταδεικνύεται και σε σχετική ανάλυση του αγροτοοικονοµολόγου Άλαν Μάθιους, δείχνει πως έντονη συγκέντρωση εκτάσεων µικροµεσαίων εκµεταλλεύσεων µε ρυθµούς άνω του 50% καταγράφεται στην Ελλάδα, ∆ανία, Γερµανία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεµβούργο, Ρουµανία, Φινλανδία, Σουηδία και το Ηνωµένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.