Άρθρο του Δημήτρη Σιάρκου για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ

272
αμυντική συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ
- Διαφήμιση -

Γράφει ο Δημήτρης Σιάρκος – ε.α. Αξιωματικός/Μηχανικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ελληνο-Ισραηλινή προσέγγιση και πολύ σοβαρή ανάπτυξη πολιτικοοικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων, δύνανται να αποφέρουν πολύ θετικές εξελίξεις στην αμυντική ενίσχυση της πατρίδας μας, αρκεί να υπάρξουν ορθές εκτιμήσεις και να ληφθούν εγκαίρως σώφρονες αποφάσεις. Θεωρούμε πως απόρροια των στενών ελληνοϊσραηλινών σχέσεων θα έχει ως αποτέλεσμα, αμοιβαία οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό όφελος.

- Διαφήμιση -

Η χώρα μας περνώντας μια δεκαετία οικονομικού μαρασμού, αναγκασμένη από τους δανειστές σε περιορισμό δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επανέρχεται σε οικονομική κανονικότητα δυνάμενη να προβεί σε αγορές οπλικών συστημάτων.
Καθώς η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται απειλώντας ευθέως την κυριαρχία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αγοράς κι εμπλουτισμού του οπλοστασίου μας με σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα ακριβείας.

Με την επιτυχημένη συμφωνία των 1,68 δις με το Ισραήλ, για εκσυγχρονισμό της αεροπορικής εκπαιδευτικής μονάδας της ΠΑ στη Καλαμάτας, σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων (ΔΚΕΠ) και την ταυτόχρονη αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 άρχισε μια ευοίωνη περίοδος συνεργασιών. «H συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας».

Εναπόκειται πλέον στο ελληνικό ΥΑΜ και την ελληνική διπλωματία, να αδράξει τις ευκαιρίες επιτυγχάνοντας στρατιωτικές συμφωνίες, εντάσσοντας στο οπλοστάσιο μας ισραηλινά όπλα προηγμένης τεχνολογίας. Εξέχουσα θέση στο βαλλιστικό δικτυοκεντρικό μοντέλο μάχης δυνατής ισχύος του Ισραήλ κατέχουν τα συστήματα IRON DOME και πύραυλοι LORA, με τα οποία αναβαθμίζεται σε ρυθμιστή ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Νότιας Ευρασίας, όπου περνάει το 85% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.
Επιχειρησιακή δομή πυραύλων LORA

Οι στρατηγικές διαστάσεις ένταξης των Ισραηλινών πυραύλων Lora από την Ελλάδα
Η αγορά και ανάπτυξη από την χώρα μας Ισραηλινών οπλικών συστημάτων υψηλής πιστότητας πυραύλων Lora, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις, θα διαμορφώσουν στρατηγική αποτροπής έναντι της Τουρκίας.
Είναι χρυσή ευκαιρία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα τον Ελληνικό Στρατό, να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ με την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων Lora τα οποία αποτελούν πραγματικά game changers στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος και δίνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα σύστημα ικανό να προσβάλει και να εξουδετερώσει τα κέντρα βάρους (στόχους υψηλής αξίας) της τουρκικής πολεμικής μηχανής.

Παράλληλα, με την αναβάθμιση των μέσων και δυνατοτήτων Βαλλιστικής ισχύος σε μεγάλο βάθος και με ακρίβεια, είναι απαραίτητο να συντελεστεί εκσυγχρονισμός και βελτίωση των ικανοτήτων στοχοποίησης ώστε να συνδυαστούν τα μέσα πυρός με την ανάλογη ύπαρξη μέσων στοχοποίησης, όπως UAV (μη επανδρωμένα) και δορυφορικά συστήματα.
Σημειωτέον ότι η Τουρκία χθές ανακοίνωσε την εκτόξευση νέου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου πολιτικοστρατιωτικών εφαρμογών, με συμμετοχή κατασκευής από την τουρκική εταιρεία Turksat.

Χαρακτηριστικά Βαλλιστικού Πυραύλου LORA
Ο πύραυλος LORA, κατασκευάστηκε από τις Israel Aerospace Industries. Σύμφωνα με την Isra Aerospace Industries, ο LORA έχει διάμετρο 0,624 μέτρα, μήκος 5,2 μέτρα και βάρος εκτόξευσης περίπου 1.600 κιλά. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 600 kg και να αναπτύξει μία μόνο κεφαλή (είτε συμβατική είτε πολλαπλών χρήσεων). Χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα ναυσιπλοΐας INS, ενώ για τερματική καθοδήγηση πλοηγείται τηλεχειριζόμενα μέσω κάμερας. Ο πύραυλος έχει μέγιστη εμβέλεια 430 χιλιομέτρων, κινούμενος με υπερηχητικές ταχύτητες και ακρίβεια 10 m CEP με ικανότητα ελιγμών και αλλαγής δεδομένων πτήσης μέσω δορυφορικής υποβοήθησης GPS.

Το οπλικό σύστημα περιλαμβάνει κυρίως έναν βαλλιστικό πύραυλο και έναν εκτοξευτή μαζί με ένα σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και ένα σύστημα επίγειας/θαλάσσιας υποστήριξης. Μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια μια σειρά στόχων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους (SSM), αεροπορικών βάσεων, πολλαπλών συστοιχιών πυροβολικού, μονάδων αεράμυνας και εχθρικών θέσεων Διοίκησης-Ελέγχου. Παρέχει βελτιωμένο χρόνο απόκρισης στην αλλαγή δεδομένων πτήσης αγνοώντας τους καιρικούς περιορισμούς. Το κόστος συντήρησης του πυραύλου είναι πολύ χαμηλό, καθώς στεγάζεται σε σφραγισμένο κάνιστρο. Μπορεί εύκολα να μεταφερθεί καθώς απαιτεί πολύ μικρό χώρο καταστρώματος κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων του.

Επιχειρησιακή δομή πυραύλων LORA

Επιχειρησιακή Λειτουργία
Ο πύραυλος LORA μπορεί να εκτοξευθεί είτε από ναυτική εμπορική πλατφόρμα, είτε από χερσαίο εκτοξευτή, εφοδιαζόμενος με δεδομένα πτήσης τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV τύπου Heron ΙΙ. Χρειάζεται προετοιμασία δέκα λεπτών για εκτόξευση και τριών λεπτών για μεταφορά από ένα σημείο σε άλλο, παρέχοντας έτσι στο σύστημα μεγάλη επιβιωσιμότητα σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον. Σύμφωνα με την IAI, οι εκτοξευτές εντός δύο λεπτών είναι ικανοί να ρίξουν 48 πυραύλους ακριβείας έναντι στόχων επιφανείας.
Η προμήθεια απο την Ελλάδα των πυραυλικών συστημάτων Lora δεν συνιστά άλλη μια επιλογή ενός ικανού και αξιόμαχου οπλικού συστήματος από το Ισραήλ, αλλά μια πραγματικά στρατηγική επιλογή και πολλαπλασιαστής ισχύος.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.