Αβραμάκης: Να διορθωθεί ο άδικος αποκλεισμός από το επίδομα θέρμανσης χιλιάδων πολιτών

- Διαφήμιση -

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, έγινε σήμερα δέκτης σωρείας αναφορών πολιτών για αποκλεισμό τους από το επίδομα θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν δικαιούχοι, καθώς εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ υπ’ αρ. Α.1275/2020 (ΦΕΚ 5576/Β/17-12-2020). Ειδικότερα, ο αποκλεισμός αυτός αφορά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατοίκους που ζουν σε κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 2.500 (χωριά και οικισμούς) και δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα και βιομάζα (πέλλετ).

Το πρόβλημα οφείλεται, όπως φαίνεται, στο λανθασμένο τρόπο προσδιορισμού του τόπου κατοικίας με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα, τρόπος που εμφανίζει κατοίκους μικρότερων κοινοτήτων, με αυτοδιοικητική υπόσταση, ως κατοίκους πολυπληθέστερων κοινοτήτων, αφού είναι άλλη η αυτοδιοικητική και άλλη η ταχυδρομική διαίρεση της χώρας. Η αστοχία αυτή έχει προφανώς τεχνικό χαρακτήρα και μπορεί άμεσα να υπάρξει ρύθμιση για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων.

- Διαφήμιση -

Με βάση τα παραπάνω ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:
«Χιλιάδες οικογένειες του Νομού Σερρών είναι αυτές τις μέρες σε αναμονή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού και διασφαλίζει (ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες) ένα σημαντικότατο αγαθό, όπως είναι αυτό της ζεστής κατοικίας. Η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος, όμως, δεν εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

Οι μαρτυρίες Σερραίων πολιτών, κατοίκων χωριών και οικισμών, που τέθηκαν υπόψιν μου σήμερα παρουσιάζουν μια δυσλειτουργία του συστήματος εντοπισμού των δικαιούχων κατοίκων κοινοτήτων μέχρι 2.500, οι οποίοι δικαιούνται επίδομα για καυσόξυλα και βιομάζα (πέλλετ), όμως παρόλα αυτά αντιμετώπισαν αδυναμία να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική δήλωση. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε διορθώσεις στην πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων, ώστε να προσδιορίζεται ο τόπος κατοικίας με βάση τη γεωγραφική και αυτοδιοικητική διαίρεση της χώρας και όχι με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα. Προφανώς, αυτό αποτελεί τεχνικό ζήτημα και όχι μια εσκεμμένη παράβλεψη. Οι πολίτες ζητούν την άμεση διόρθωσή της. Εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη αντίδραση της κυβέρνησης δεσμεύομαι να φέρω το ζήτημα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή με σχετική ερώτηση.»

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.