Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη απαραίτητη στο σύγχρονο χώρο εργασίας

125
Συναισθηματική νοημοσύνη
- Διαφήμιση -

«Αν δεν έχεις ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, αν δεν έχεις αυτογνωσία, αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, αν δεν έχεις ενσυναίσθηση και λειτουργικές σχέσεις, τότε όσο έξυπνος κι αν είσαι, δεν θα πας μακριά.» Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Daniel Goleman, PhD, γνωστός συγγραφέας και ερευνητής, ο οποίος έγραψε το bestseller «Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ». Ο Goleman έχει αφιερώσει τη δουλειά του στην ανακάλυψη όλων όσα κάνουν τους ανθρώπους επιτυχημένους. Και σύμφωνα με αυτόν, όλα εξαρτώνται από τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Αυτό οδηγεί ένα άτομο στην αριστεία.

Τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;
Η ικανότητα να αναγνωρίζεις με ακρίβεια τα δικά σου συναισθήματα, καθώς και των άλλων.
Η ικανότητα να χρησιμοποιείς και να εφαρμόζεις τα συναισθήματά σου στα καθήκοντά σου, όπως η σκέψη και η επίλυση προβλημάτων.
Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα, τόσο τα δικά σου, όσο και των άλλων.
Η ιδέα της συναισθηματικής νοημοσύνης υπάρχει από το 1990, όταν οι ψυχολόγοι του Yale John D. Mayer και Peter Salovey παρουσίασαν την ιδέα στον ακαδημαϊκό κόσμο. Αλλά ο Goleman το μελέτησε περισσότερο και διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης του προσωπικού μιας εταιρείας και της επιτυχία της:

- Διαφήμιση -

Εργαζόμενοι με υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης διαθέτουν αυτογνωσία που τους επιτρέπει να κατανοούν τους συναδέλφους τους και να τηρήσουν προθεσμίες.
Όταν οι άνθρωποι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δεν ενοχλούνται από την κριτική των πελατών, παραμένουν συγκεντρωμένοι στα αποτελέσματα, αντί να αισθάνονται προσβεβλημένοι. Όταν 2 υποψήφιοι για μια δουλειά, έχουν παρόμοιο IQ, αυτός με τη μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη θα ταιριάξει καλύτερα στην εταιρία.
Όπως αναφέρει ο Goleman, κανένα ποσοστό εξυπνάδας δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη των διαχρονικά σημαντικών συναισθηματικών και κοινωνικών ικανοτήτων, ειδικά στο σύγχρονο χώρο εργασίας. Δεν είσαι σίγουρος πώς να εντοπίσεις αυτό το ουσιαστικό στοιχείο;

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.