Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 40 χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα τη Βρετανία, εξαιτίας του νέου στελέχους κορωνοϊού που εντοπίστηκε εκεί. Ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, οι οποίοι είναι θορυβημένοι τόσο για την έκρηξη της πανδημίας και την μετάλλαξη του ιού, όσο και για την απομόνωση στην οποία έχει τεθεί η χώρα. Για τον λόγο αυτό παραχώρησε χθες, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς και τον επικεφαλής επιδημιολόγο Σερ Πάτρικ Γουόλας, συνέντευξη Τύπου.
Δείτε τις χώρες που έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από τη Βρετανία:
Γαλλία
Γερμανία
Ιρλανδία
Λουξεμβούργο
Ιταλία
Αυστρία
Ολλανδία
Βέλγιο
Ισπανία
Πορτογαλία
Νορβηγία
Σουηδία
Βουλγαρία
Δανία
Πολωνία
Ρωσία
Ισραήλ
Καναδάς
Ινδία
Ρωσία
Χονγκ Κονγκ
Κολομβία
Κουβέιτ
Σαουδική Αραβία
Χιλή
Μαρόκο
Αργεντινή
Τουρκία
Ελβετία
Υποστήριξε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη στιγμή που έγινε γνωστή η μετάλλαξη του ιού. Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο Τζόνσον, μάλιστα, χαρακτήρισε ειδικά την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο «εξαιρετική». Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι αμφισβήτησε ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορωνοϊό. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον με εξαιρετική προσοχή. Αν, εν τούτοις, αληθεύει η δήλωσή του ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας μας είναι κατά 70% πιο σημαντικά», δήλωσε σε συνέντευξή του.
Γεγονός, όμως, παραμένει ότι επικράτησε χάος τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα σύνορα, με τα φορτηγά να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων. Η δυσφορία και η ανησυχία των πολιτών είναι μεγάλη. Ουρές σχηματίστηκαν έξω από τους τερματικούς σταθμούς, μετά την πληροφορία ότι Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία ακύρωσαν πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό φάνηκε και στις σκηνές χάους που εξελίχθηκαν στα σούπερ μάρκετ, με τους πολίτες να σπεύδουν να προμηθευτούν όχι μονάχα τα απαραίτητα για τις γιορτές. Πολλοί από αυτούς ετοιμάζονται για μία μακρά περίοδο καραντίνας. Το επικείμενο –μάλλον χωρίς συμφωνία– Brexit έχει ενισχύσει την ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη σε ορισμένα αγαθά. Εξάλλου, οι αρχές δεν κρύβουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.
Μετά τις γιορτές και παρά το αυστηρό lockdown αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Το Πάσχα θεωρείται η περίοδος που ενδέχεται να επιστρέψει μία κάποια κανονικότητα, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, η Βρετανία θα παραμείνει “έγκλειστη”.
Αυτό επιβεβαίωσε και η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση συζητήθηκαν και καθορίστηκαν οι διάφορες επιλογές για το άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, «συντονισμένα και με ταυτόσημα μέτρα». Σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρεσβευτές) των κρατών-μελών. Όσο για την Ελλάδα, ανακοινώθηκε ότι όσοι φτάνουν από τη Βρετανία θα υποχρεούνται να μπαίνουν σε καθεστώς δεκαήμερης καραντίνας. Το έκτακτο αυτό μέτρο θα ισχύσει από τις 6:00’ το πρωί της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 06:00’ το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων. Προβλέπονται και άλλα επιπλέον μέτρα. Οι εισερχόμενοι από Αγγλία οφείλουν να έχουν κάνει αρνητικό τεστ κορωνοϊού PCR και όχι rapid test με την άφιξη στο αεροδρόμιο. Θα εξέρχονται από την καραντίνα μόνο μετά από μοριακό τεστ μετά το πέρας του δεκαημέρου.