Συνέδριο Halifax: Απάντηση Τ.Χατζηβασιλείου στο μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν

297
Διεθνές συνέδριο
- Διαφήμιση -

Για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μίλησε ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασφαλείας του Halifax. Στη διάρκεια της συζήτησης που προβλήθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο και σε δίκτυα των ΗΠΑ και του Καναδά, ο κ.Χατζηβασιλείου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την περιφερειακή σταθερότητα, συμμετέχοντας σε διάφορα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στη Μεσόγειο. Σε ερώτηση για την απουσία της Τουρκίας από αυτά τα σχήματα, ο Έλληνας βουλευτής απάντησε ότι η γειτονική χώρα αυτοαποκλείεται με δική της ευθύνη, καθώς η προκλητική και αναθεωρητική της συμπεριφορά είναι ασύμβατη με κάθε έννοια ειρηνικής συνεργασίας.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι Στην έναρξη της συζήτησης, προβλήθηκε μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία ουδέποτε επέδειξε αλυτρωτικές ή επεκτατικές διαθέσεις εναντίον γειτονικών χωρών και δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, με τον Έλληνα βουλευτή να απαντά: «Η Τουρκία, που ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν απειλεί κανέναν, κατέχει παράνομα το 37% της Κύπρου, διατηρεί την απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας σε περίπτωση εξάσκησης του δικαιώματος των 12 μιλίων και παραβιάζει ασύστολα την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

- Διαφήμιση -

Ο βουλευτής Σερρών προσέθεσε ότι ο κ.Ερντογάν συμφώνησε τρεις φορές να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, αλλά ουδέποτε το έπραξε.η Αθήνα προτίθεται να συζητήσει τη μοναδική διμερή διαφορά με την Άγκυρα, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία πραγματοποιούν παράνομες έρευνες στην Αν. Μεσόγειο.
Συνέδριο Χάλιφαξ

Ο κ.Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας και την διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που παρουσίασαν στην Κομισιόν εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Στόχος της Ελλάδας είναι η προστασία της απασχόλησης και η μεταστροφή της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές και καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε η πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.