Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

102
μαθήματα κλασσικής παιδείας
- Διαφήμιση -

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
18ος χρόνος- Μάθημα 5ο, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, ώρα 19:00 μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: Η Επίδραση των επιδημιών στην Παγκόσμια Ιστορία
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Θεολόγης Ανδρονίδης, Χημικός

- Διαφήμιση -

Και ενώ το ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος κάτω από την ηγεμονία της Θεοδώρας και του Ιουστινιανού περνούσαν μέρες δόξας, εμφανίστηκε η πανούκλα. Το 541 μια άγνωστη ασθένεια θα εμφανισθεί στη Μεσόγειο. H πανούκλα του Ιουστινιανού είναι η πρώτη πανδημία παρασίτων από την οποία διατηρούνται γραπτές πηγές. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της στην κοινωνία, στην οικονομία, στο στράτευμα και στη θρησκεία; Και πως σχετίζεται η επιδημία με την κάθοδο των σλάβων; Ήταν άραγε η τελευταία μεγάλη επιδημία που έπληξε το Βυζάντιο; Και σε τι κατάσταση βρέθηκε στο τέλος του μεσαίωνα; Πόσο δραματική ήταν η κατάσταση κατά την διάρκεια του μαύρου θανάτου και τι ρόλο έπαιξε η επιδημία της πανούκλας στην τελική του κατάρρευσή;

Ο Θεολόγης Ανδρονίδης, καθηγητής χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην της πολύτιμης παιδαγωγικής του λειτουργίας, είναι βασικός συνεργάτης στον πνευματικό μας συμπόσιο εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τον ελληνικό και πανανθρώπινο πολιτισμό, πλουτίζει και αναβαθμίζει το πνευματικό μας συμπόσιο με θέματα φιλοσοφίας, επιστήμης, τεχνικών επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού καθώς και με θέματα ιστορικά και κοινωνικά στα ανθρώπινα πράγματα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.