Η ανάπτυξη στρατηγικής (Α΄ Μέρος)

117
Ανάπτυξη στρατηγικής
- Διαφήμιση -

Έχει ειπωθεί ότι στη στρατηγική όλα είναι απλά αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο. Σε περιόδους οικονομικής αναταραχής και αυξανόμενης πολυπλοκότητας, το ερώτημα του πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν καλύτερα την μελλοντική τους πορεία, παραμένει ένα διαρκές θέμα συζήτησης. Στο παρελθόν, οι περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούσαν μια πολύ δομημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη της στρατηγικής τους, γνωστή ως στρατηγικός σχεδιασμός. Αυτό περιελάμβανε μια διαδικασία θέσπισης σχεδίων για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, στο σημερινό περίπλοκο και ταραχώδες επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Έτσι λοιπόν, ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να είναι μια πιο ευέλικτη και δυναμική διαδικασία που αντικατοπτρίζει έναν στρατηγικό τρόπο σκέψης για την επιχείρηση και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί. Οργανισμοί που δεν σκέφτονται στρατηγικά θα είναι ευάλωτοι σε απειλές και δεν θα είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες. Μια ευέλικτη αλλά εστιασμένη προσέγγιση θα θέσει την επιχείρησή σας σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες και να ανταποκριθεί στις νέες ευκαιρίες καθώς αυτές προκύπτουν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν σαφή κατανόηση της αγοράς και της στρατηγικής τους θέσης μέσα σε αυτήν.

- Διαφήμιση -

Η ανάλυση και ο προγραμματισμός παραμένουν σημαντικοί παράγοντες για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα και προσεγγίσεις για τη στρατηγική και μια πληθώρα εργαλείων και τεχνικών που μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής να αξιολογήσουν την τρέχουσα θέση της επιχείρησης, όπως και τις μελλοντικές επιλογές. Τέτοια εργαλεία δεν πρέπει να θεωρούνται συνταγές επιτυχίας αλλά να χρησιμοποιούνται προσεκτικά στην ανάλυση και την κατανόηση του στρατηγικού πλαισίου στο οποίο βρίσκεται ο οργανισμός.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.