Σ. Τσιόδρας: Σε δραματικούς τόνους η επιστροφή του καθηγητή

118
ΤΣιόδρας
- Διαφήμιση -

Καθόλου ευοίωνη δεν είναι η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ύστερα από διακριτική απουσία μηνών από την τηλεόραση, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Covid-19 απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με μια ομιλία γεμάτη από προειδοποιήσεις, ενίοτε σε δραματικούς τόνους. Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων στα 1.259 την Τρίτη, πολύ πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 1.000 ανά ημέρα, επέβαλε την επιστροφή του καθηγητή στην ενημέρωση για τον Covid-19.

Χωρίς σημειώσεις, μιλώντας από μνήμης και από καρδιάς, ο κ. Τσιόδρας έκρουσε πολλές φορές τον κώδωνα του συναγερμού. Χωρίς να «απειλεί» ή να το προαναγγέλλει, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown. Ο καθηγητής έκανε επανειλημμένως έκκληση στην ευσυνειδησία των Ελλήνων, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να φορούν μάσκες διαρκώς, όσο ενοχλητικό ή περιοριστικό για την ατομική ελευθερία μπορεί να είναι αυτό. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, «η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

- Διαφήμιση -

Με τον γνώριμο, ανθρώπινο, απλό και συγκινητικό του τρόπο, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για ελπίδα και επιμονή -όπως μίλησε και για ένα δύσκολο διάστημα που επίκειται, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι ίσως είναι διαθέσιμο ακόμη και νωρίτερα από ότι αναμενόταν αρχικώς.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Σωτήρη Τσιόδρα είναι τα εξής:

– Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

– Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλάει η φωνή της συνείδησης.

– Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και το βλέπουμε αυτό με τους αριθμούς από την Ευρώπη, με τους αριθμούς που σιγά-σιγά αυξάνουν και στην πατρίδα μας και δυστυχώς έχουμε και πολλούς νεκρούς.

– Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν στο να συνεχίζεται η ζωή μας, με δύσκολο τρόπο, με μέτρα οριζόντιου τύπου, τα οποία όμως επιτρέπουν την κοινωνική ζωή, χωρίς να φτάνουμε στο απαγορευτικό το οποίο έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία.

– Εμείς στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με μια ψυχή και μια φωνή, κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα ώστε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό.

– Είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, έχουμε μπροστά μας Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο και ίσως έναν ακόμη πιο δύσκολο Ιανουάριο, που κουβαλάει όμως μαζί του την ελπίδα του εμβολίου. Και ξέρουμε ότι θα ‘ναι χειρότερα διότι θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις.

– H αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των νέων δεν πρέπει να συσχετιστεί με μια ενοχοποίηση της μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες.

– Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει. Ίσως και πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένουμε. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα, ότι το εμβόλιο μίας από τις μεγάλες προσπάθειες, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δουλεύει σ’ όλες τις ηλικίες. Έχουμε μια ελπίδα ότι το εμβόλιο το αμερικάνικο δουλεύει επίσης στις μεγάλες ηλικίες.

– Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Διαβάζω 140 εχθές διασκέδαζαν σε κέντρο. Δηλαδή μέχρι ποιου σημείου πρέπει να φτάσει αυτή η ανάγκη να ξεδώσω, αυτή την περίοδο. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, εκατόν δύο χρόνια μετά από μία πανδημία. Είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να ξεδώσω, μαζί με άλλους 150 ανθρώπους, αδιαφορώντας για το διπλανό μου;

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.