Την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Αναστάση Ρόντση και την Αντιπρόεδρο, Μαρία Τζάκη. Κατά τη συζήτηση έγινε από τα μέλη της Διοίκησης μια διεξοδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών σήμερα, ενώ κατατέθηκε και μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του ρόλου τους, ως παρόχων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ειδικότερα, στον Νομό Σερρών λειτουργούν σήμερα 215 φαρμακεία, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων για αγορά φαρμάκων καθώς και άλλων υπηρεσιών, όπως είναι ειδικότερα και ο εμβολιασμός τους. Είναι, μάλιστα, ο Νομός 4ος πανελλαδικά σε αριθμό φαρμακείων αναλογικά με τον πληθυσμό του. Όμως, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, που ανέρχεται πλέον στο 6% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία, ποσό δηλ. μικρότερο από τα 2,5 δισ. € σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό κέρδους και τη μείωση της τιμής του φαρμάκου έχουν οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια εσόδων τους ιδιοκτήτες φαρμακείων και τον κλάδο σε διαρκή κρίση.
Τα φαρμακεία αυτά καλούνται υπό αυτούς τους όρους μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της γενικότερης κοινωνικής κρίσης να επιτελέσουν έναν ρόλο, ο οποίος δεν περιορίζεται απλώς στην εμπορία φαρμάκων, αλλά περιλαμβάνει επιπλέον μια σειρά άλλων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου τόνισαν τη σημαντικότητα του ρόλου των φαρμακοποιών, οι οποίοι αποτελούν τον κύριο παράγοντα ελέγχου της συμμόρφωσης των ασθενών με τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, αποτελούν εγγυητή, όσον αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, της λελογισμένης και αναγκαίας χρήσης τους, συμβάλλουν σημαντικά στον εμβολιασμό του πληθυσμού, βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Η πολιτεία, λοιπόν, οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως την λειτουργία τους ως πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Για τις ελλείψεις φαρμάκων ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης πως είναι ένα φαινόμενο πλέον παγιωμένο, το οποίο ανάγεται στην λειτουργία του εμπορίου φαρμάκων διεθνώς, καθώς και στο λειτουργικό μοντέλο συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Τέλος, έγινε αναφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο παρουσιάζει πλούσια δράση στο Νομό μας, καθώς το Κοινωνικό Φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών με τις παρεμβάσεις του παρέχει στοχευμένη και αποτελεσματική φαρμακευτική υποστήριξη σε μια σειρά φορέων και θεσμών που το έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:
«Συναντήθηκα σήμερα με τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, βαθιά γνώση του αντικειμένου και όρεξη, όχι μόνο για την επαγγελματική τους ευημερία αλλά και για την προσφορά στη δημόσια υγεία. Ο ρόλος του φαρμακοποιού σήμερα πράγματι έχει βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς φορείς πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην διασφάλιση ενός δημόσιου αγαθού που στις μέρες μας, με την επέλαση της πανδημίας, δεν είναι καθόλου αυτονόητο.
Επιπλέον, αποτελεί ο φαρμακοποιός τον καθ’ ύλην υπεύθυνο, τον καθοδηγητή του ασθενούς κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ συμβάλλει στη στοχευμένη και χωρίς παρεκβάσεις χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων. Είναι ο άνθρωπος, που πολλές φορές σώζει ανθρώπους από σοβαρό κίνδυνο ζωής. Η Κυβέρνηση και η πολιτεία δεν μπορούν να υποβαθμίσουν άλλο το ρόλο και το έργο του φαρμακοποιού. Οφείλουν αντίθετα να στηρίξουν τη λειτουργία των φαρμακείων ως φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μιας λειτουργίας που μόνο ενισχυτικά μπορεί να λειτουργήσει προς το πολύπαθο ΕΣΥ. Πρέπει, λοιπόν, να ακούσουν τις φωνές των φαρμακοποιών και των συλλογικών φορέων τους, για ένα ποιοτικότερο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμβάλλοντας έτσι στην συνολικότερη μέριμνα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.»