Τι «βλέπουν» φέτος για τις τιμές στο ελαιόλαδο & την παραγωγή

111
- Διαφήμιση -

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου, που επιστρέφει από το στραβοπάτηµα του 2019, ενισχυµένη από την αυξηµένη ζήτηση και κατανάλωση. Οι τιµές για την εµπορική περίοδο 2020-2021 τείνουν σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα και οι συνεπείς παραγωγοί δέχονται προτάσεις για σταθερές συνεργασίες µε την ανερχόµενη µεταποίηση. Σηµαντική από εδώ και στο εξής η παρουσία µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων που τυποποιούν, διεκδικώντας µερίδια στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Μετρηµένες ποσότητες και ευνοηµένος από τον καιρό καρπός συνθέτουν το σκηνικό στους ελαιώνες ανά την Ελλάδα, ενώ στο µεταξύ η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε έναν ανοδικό κύκλο εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση βελτιωµένες τιµές παραγωγού συγκριτικά µε την απελθούσα σεζόν. Στην Ιταλία η παραγωγή αναµένεται επίσης µειωµένη κατά τουλάχιστον 22%, µε τους ελαιοκοµικούς συνεταιρισµούς της χώρας να αποκλείουν το ενδεχόµενο η παραγωγή να ξεπεράσει τους 290.000 τόνους, όταν το 2019 συλλέχθηκαν περί τους 365.000 τόνους, όσο και η Ισπανία δύσκολα θα µπορέσει να φτάσει το ρεκόρ των 1,8 εκατ. τόνων του 2018, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να τοποθετούν την παραγωγή κοντά στους 1,5 εκατ. τόνους.

- Διαφήμιση -

Αυτή η συγκυρία εξηγεί άλλωστε και την αγωνία του ιταλικού εµπορίου να συµφωνήσει µεγαλύτερα σε διάρκεια και όγκους συµβόλαια µε Έλληνες παραγωγούς από ό,τι συνήθως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λακωνία οι Ιταλοί επιδιώκουν να «σκουπίσουν» όλα τα περσινά αποθέµατα στους Μολάους, ενώ λίγο νοτιότερα, στους Αγίους Αποστόλους, απ’ όπου προέρχονται και τα πρώτα αγουρέλαια της χρονιάς, οι συζητήσεις εστιάζουν στο να απορροφήσουν µε τιµή στα 3,80 ευρώ το κιλό το σύνολο της φετινής παραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.