Περί επιχειρηματικότητας και άλλων καινών δαιμονίων

101
περί επιχειρηματικότητας
- Διαφήμιση -

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιχειρείν είναι ένα παιχνίδι. Βεβαίως, αν είναι το καλύτερο ή το πιο συναρπαστικό παιχνίδι στο κόσμο, αυτό μόνο ο καθένας από μας, ξεχωριστά, μπορεί να το κρίνει.

Όπως όλα τα παιχνίδια, έτσι και αυτό έχει τους δικούς του φανατικούς παίκτες, οι οποίοι δεν το αλλάζουν με τίποτα και πιστεύουν ότι είναι το «υπέρτατο παιχνίδι». Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, το επιχειρείν δεν έχει ούτε σαφείς «οδηγίες χρήσης», ούτε κανόνες, ούτε και πολλές «σταθερές». Αντιθέτως, η γοητεία του έγκειται στις διαρκείς αλλαγές και τις πολλές μεταβλητές. Αν δεχθούμε ότι το επιχειρείν είναι ένα παιχνίδι ζωής – με πολλές εκπλήξεις, με απρόβλεπτους παράγοντες, με κερδισμένους και χαμένους που συνεχώς εναλλάσσονται – τότε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι παίκτες δεν πρόκειται να πλήξουν.

- Διαφήμιση -

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι απλοί θεατές, οι οποίοι είτε δεν ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο παιχνίδι είτε το θαυμάζουν αλλά το φοβούνται, προκαλώντας τους μια αίσθηση διαρκούς ανασφάλειας και απειλής. Απολύτως σεβαστό.

Ασφάλεια: Η απαγορευμένη λέξη
Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τόσες πολλές δυναμικές και που η αλλαγή είναι το κυρίαρχο στοιχείο, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια. Καμία επιχείρηση δεν πλέει σε ασφαλή νερά. Ακόμα και αν μια επιχείρηση έχει εξαιρετικά υψηλά μερίδια αγοράς σε βασικές μάρκες της, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτη από τον ανταγωνισμό.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιριών οι οποίες έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση λόγω της εμμονής τους στο να πιστεύουν ότι η ηγετική τους θέση παρέχει μια ασπίδα προστασίας έναντι του ανταγωνισμού.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι ότι μεταφέρουν αυτή τη νοοτροπία στους ανθρώπους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους, σκέφτονται και δρουν με μια πρωτοφανή αλαζονεία.

Είναι γνωστή η ρήση του Henry Kissinger ότι η δύναμη είναι το καλύτερο αφροδισιακό, αλλά υπάρχει και α αντίλογος από τον λόρδο John Acton που υπενθύμιζε ότι η δύναμη σε κάνει να μη σκέφτεσαι σωστά ενώ η πολλή δύναμη σε κάνει να μη σκέφτεσαι καθόλου. Και κάπως έτσι, έχουμε να πολεμήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς που επαναπαύονται και χαλαρώνουν όταν έχουν επιτύχει τους στόχους τους, αναπτύσσοντας την καταπληκτική ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.