Ευρωζώνη:«Συγχωνευθείτε γιατί χανόμαστε» για τις Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις

251
3 Δράσεις ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Συγχωνεύσεις ευρωζώνη επιχειρήσεων
- Διαφήμιση -

«Συγχωνευτείτε για να σωθείτε» είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η Ευρωζώνη και οι θεσμοί της στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της κρίσης που επέφερε ο covid 19. Το ζήτημα της μεγέθυνσης των ελληνικών ΜμΕ, μέσω συνεργασιών, συγχωνεύσεων και συμπράξεων αποτελεί βασικό θέμα εξέτασης στα τραπεζικά επιτελεία, αλλά και ενισχύεται ως πρόθεση από την κυβέρνηση. Οι επιτακτικές συμβουλές των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε είναι να προωθηθούν οι συγχωνεύσεις μικρομεσαίων. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η «έκθεση Πισσαρίδη».

Οι οικονομίες κλίμακος που θα επιτευχθούν μέσω αυτών των συμπράξεων, θα υποβοηθήσουν την απορρόφηση των επιμέρους προβλημάτων και θα δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι ελληνικές ΜμΕ να ανταγωνιστούν στο διεθνές περιβάλλον, εκτιμούσε σε πρόσφατη έκθεσή της η EY. Για την ελληνική οικονομία η κατάσταση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν μικρο-μεσαίες που εξαρτώνται άμεσα απ’ τους προμηθευτές τους. Αν δεν δουλέψουν αυτοί και δεν προμηθεύσουν αγαθά, τότε οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν. Επίσης υπάρχουν οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και εάν δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες αντιμετωπίζουν και αυτές το ενδεχόμενο «λουκέτου».

- Διαφήμιση -

Μόνο 20% – 30% των Μικρο-μεσαίων στην Ελλάδα θα έχουν κέρδη το 2020
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και γίνεται δυσκολότερη μέσα στο τελευταίο τετράμηνο 2020 λόγω αύξησης παγίου κόστους (ενέργεια κυρίως) και την προσθήκη των άμεσων και έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Επιμελητήρια, το 30% – 40% των επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν μόνο για να επιβιώσουν και να πληρωθούν οι προσωπικές υποχρεώσεις. Ένα 40% θα προσθέσει ζημιές πάνω στις ζημιές των προηγούμενων ετών και θα «κάψει κεφάλαιο» για…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.