Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδονται ιατρικά πιστοποιητικά για απαλλαγή από τη χρήση μάσκας

Στο επίκεντρο η χρήση μάσκας. serrespost
- Διαφήμιση -

Την προσοχή των μελών του σχετικά με το θέμα της έκδοσης ιατρικών πιστοποιητικών για την απαλλαγή από τη χρήση μάσκας εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επείγουσα ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση εξεδόθη με αφορμή τη διαπίστωση ότι πολίτες προστρέχουν σε ιατρούς προκειμένου να λάβουν γνωματεύσεις/πιστοποιητικά με σκοπό την απαλλαγή τους από τη χρήση μάσκας, «ένα μέτρο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία», όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ. Ο Ιατρικός Σύλλος Αθηνών επισημαίνει ότι «τα νοσήματα βάσει των οποίων ένας ασθενής δικαιούται για αμιγώς επιτακτικούς ιατρικούς λόγους να απαλλαχθεί από τη χρήση μάσκας, είναι συγκεκριμένα (υπάρχουν αναρτημένες σχετικές οδηγίες στις ιστοσελίδες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στα παιδιά)».

- Διαφήμιση -

Εκφράζει παράλληλα τη βεβαιότητα πως «το ιατρικό σώμα θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή, σύνεση, αλλά και φειδώ, τιμώντας το ιατρικό λειτούργημα». «Οφείλετε να χορηγήσετε τέτοια βεβαίωση μόνο εφόσον η σχετική επιστημονική κρίση ανήκει στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας σας, όπως ο νόμος/κώδικας ιατρικής δεοντολογίας (αρθ. 5 του ν. 3418/2005) επιτάσσει, και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η κρίση αυτή στηρίζεται σε σαφή και αδιαμφισβήτητα επιστημονικά/ιατρικά δεδομένα» επισημαίνει ο ΙΣΑ, απευθυνόμενος στα μέλη του.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης κάλεσε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο της ατομικής ευθύνης που τους αναλογεί για την προστασία από τον φονικό ιό. «Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι η μάσκα αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προστασίας και οφείλουμε όλοι να εφαρμόζουμε τις σχετικές αποφάσεις της πολιτείας για τη χρήση της. Κάθε άποψη που παρεκκλίνει από τις διεθνείς επιστημονικές απόψεις για τον επικίνδυνο αυτό ιό είναι κατακριτέα και καλούμε τα μέλη μας και την κοινωνία να την καταδικάσει» επισήμανε.

Yπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 4 της υπ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48967/2020 [ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020] Κοινής Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.