Ν. Μηταράκης: Στόχος μας είναι να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των διαμενόντων και στις Σέρρες

Παναγιωτάκη Μηταράκης
- Διαφήμιση -

«Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου ώστε να μπορεί να υπάρξει μια αποσυμφόρηση των δομών σε όλη την Ελλάδα, είναι να μειώσουμε τον αριθμό των διαμενόντων χάρις στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τις περιορισμένες ροές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», δήλωσε από τις Σέρρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, που επισκέφθηκε τη δομή προσφύγων των Σερρών.

«Στόχος μας είναι να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των διαμενόντων και στις Σέρρες. Σήμερα κλείσαμε δύο ξενοδοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για φιλοξενία αιτούντων άσυλο, θα κλείσουμε όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε στη χώρα εντός του 2020», δήλωσε ο Υπουργός συμπληρώνοντας πως αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου του μεταναστευτικού φέρνει αποτελέσματα τα οποία γίνονται ορατά στις τοπικές κοινωνίες.

- Διαφήμιση -

«Στις Σέρρες στόχος είναι η δομή να μετατραπεί σε ελεγχόμενη, όπως όλες οι δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δίνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας και στους ωφελουμένους και στις τοπικές κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
Όσον αφορά στους ανθρώπους που αποχωρούν ανέφερε πως «πάνε είτε σε άλλες δομές που έχουν δημιουργηθεί κενές θέσεις από αυτούς που έχουνε πάρει άσυλο, είτε έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, επειδή δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν δημιουργούνται νέες δομές για τους αποχωρήσαντες οι οποίοι μεταφέρονται σε υφιστάμενες θέσεις που υπάρχουν.

Όχι σε ισόβια δωρεάν φιλοξενία

«Η χώρα μας δεν δίνει ισόβια δωρεάν φιλοξενία, ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο. Όσοι έχουν πάρει άσυλο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουνε τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης (ΗΛΙΟΣ) από εκεί και πέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, πρέπει και οι ίδιοι να δουλέψουν όπως δουλεύουν όλοι για να συντηρήσουν τον εαυτό τους», ξεκαθάρισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε πως έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις περιπτώσεις που το δικαιούνται και τη στήριξη στο βαθμό που είναι εφικτό χωρίς να γίνονται διακρίσεις, κατανοώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν

«Γι’ αυτό προσπαθούμε – τόνισε- με τη στήριξη διεθνών Οργανισμών να παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια, υπάρχει και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με 25.000 νοικιασμένα κρεβάτια νοικιασμένα από ιδιώτες. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ το οποίο λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και από το καλοκαίρι φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης».

Προχωρούν τα έργα στο «Κλειδί» στην Σιντική

Σχετικά με το φλέγον θέμα της δομής στο «Κλειδί» Σιντικής ο Υπουργός δεν απέκλεισε να επισκεφθεί σύντομα τη Δομή για την οποία η συζήτηση είναι να μετεξελιχθεί σε κλειστό χώρο. Τα έργα προχωρούν, τα κοντέινερ τοποθετούνται, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες περίφραξης και η δομή λειτουργεί, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η εποχή επιτάσσει να τηρούνται καθώς και τους ελέγχους για τον covid 19 ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία κάνουν ελέγχους όπου απαιτείται, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο σοβαρό κρούσμα σε καμία δομή στην Ελλάδα.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε η Διοικήτρια της Δομής, Δήμητρα Παναγιωτάκη, η οποία τον ξενάγησε και τον ενημέρωσε για τη λειτουργία της.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.