Πώς θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους σε αναστολή

121
Δώρο Χριστουγέννων
- Διαφήμιση -

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κρατικού μεριδίου στο Δώρο Χριστουγέννων των υπό αναστολή μισθωτών. Το μίνι εργασιακό ν/σ που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή περιλαμβάνει την επίμαχη ρύθμιση για το φετινό δώρο Χριστουγέννων ξεκαθαρίζοντας τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού για τους εργαζόμενους που μπήκαν ή θα μπουν σε αναστολή σύμβασης και τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που η λειτουργία τους ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής αλλά και αυτές που ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Η ρύθμιση ξεκαθαρίζει πως το Δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις όμως αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού καθώς ως μισθός θα θεωρηθεί η αποζημίωση και όχι ο μισθός που προβλέπει η υπό αναστολή σύμβασή του.

- Διαφήμιση -

Έτσι το κράτος

  • θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε ο να μην χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος
  • βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος ως τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα

Παράδειγμα

Αν κάποιος που παίρνει μισθό 800 ευρώ και έχει ανασταλεί η σύμβασή του δεν θα πάρει δώρο 800 ευρώ. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές Μαΐου – Δεκεμβρίου 2020. Έτσι αν ανεστάλη η σύμβαση εργασίας του μέσα σε αυτό το διάστημα και πήρε αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ το μήνα τότε θα υπολογιστεί με βάση αυτό το μισθό το δώρο του.

Το Πάσχα, το κράτος ανέλαβε να καταβάλλει το ποσοστό του Δώρου που αντιστοιχούν στις μέρες στις οποίες είχε βγει σε αναστολή ο κάθε εργαζόμενος. Το ποσοστό αυτό υπολογίστηκε επί του ονομαστικού μισθού του.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.