Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Ρύθμιση χρεών σε έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο

240 δόσεις
- Διαφήμιση -

Tη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις –από 120 που ισχύει σήμερα– στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, προβλέπει ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που δόθηκε χθες προς διαβούλευση από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στον νέο Κώδικα ενσωματώνεται η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών – που σήμερα είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης παρέχεται τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Δικαίωμα εκκίνησης της διαδικασίας έχουν τόσο οι οφειλέτες όσο και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Δημόσιο, μαζί με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- Διαφήμιση -

Όπως προκύπτει από το σχετικό άρθρο, ο νέος νόμος ανοίγει εμμέσως τον δρόμο για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο σε έως και 20 χρόνια, καθώς όπως αναφέρει, είναι άκυρος ο όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης, που προβλέπει:

• Την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 240 δόσεις.

• Την τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον μήνα.

• Την καταβολή μηνιαίας δόσης μικρότερης των πενήντα (50) ευρώ.

• Την παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο.

Εφόσον επιτευχθεί έγκριση συμφωνίας από τους χρηματοδοτικούς φορείς και τον οφειλέτη, το Δημόσιο συμμετέχει αυτόματα στη ρύθμιση, εφόσον τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν υπερβαίνουν, ανά φορέα, το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

• Το Δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης εκπροσωπούν συνολικά ποσό απαιτήσεων μικρότερο από το σύνολο των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων κατά του οφειλέτη.

• Η συμφωνία δεν επιφυλάσσει στο Δημόσιο και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης χειρότερη μεταχείριση από ό,τι σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.