Ο Βασίλης Τερζής για την χρήση μάσκας στα σχολεία

291
Βασίλης Τερζής η
- Διαφήμιση -

Η ανάρτηση του Δημοτικού Συμβούλου, Βασίλη Τερζή στο Facebook:

«Πλέγμα κυρώσεων για όσους μαθητές δεν φορούν μάσκα στο σχολείο προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ».
Κάπως έτσι λοιπόν καλούνται οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν φέτος με το άνοιγμα των σχολείων.Με «αστυνόμευση» και κυρώσεις, με ποινές και τιμωρίες επιλέγεται να νικήσουμε την ασθένεια, να κρατήσουμε την τάξη, την πειθαρχία, την τήρηση των μέτρων και των οδηγιών, να επιτύχουμε την ατομική ευθύνη.

- Διαφήμιση -

6 μήνες μετά το πρώτο ξέσπασμα και εκατομμύρια κρούσματα, χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες επιστήμονες (λοιμοξιολόγους, επιδημιολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους, παιδίατρους) εικόνες από όλο τον κόσμο, ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, δεκάδες ενημερωτικές εκπομπές, σποτ, μηνύματα και ερχόμαστε σχεδόν εκεί από όπου αρχίσαμε.

Δυσπιστία; Απειθαρχία; Άγνοια κινδύνου; Ανο(η)σία της αγέλης;
Το θέμα είναι πως επιστρέφουμε πάλι στο μηδέν, για να αποδειχτεί πως η μεγάλη επιτυχία, το «Ελληνικό θαύμα» δεν οφείλονταν στο φιλότιμο και τη γνώση αλλά στην τιμωρία, στον υποχρεωτικό εγκλεισμό, στην απομόνωση.

Γιατί έτσι είμασταν πάντα, πανέξυπνοι, ικανότατοι, επιδέξιοι, αλλά και ατίθασοι, απείθαρχοι, «επαναστάτες» και ανοργάνωτοι. Εδώ λοιπόν στο σημείο μηδέν βάζουμε  την Παιδεία, την Εκπαίδευση και τον Δάσκαλο μπροστά, αυτά που με τρόπο απαξιώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις μεταρρυθμίσεις να είναι όχι απλά όσα και οι Κυβερνήσεις αλλά όσοι οι Υπουργοί Παιδείας, με επιλογές που έπληξαν και πλήττουν το κύρος του Εκπαιδευτικού και δεν μιλώ για μισθούς αλλά για τη θέση του εκεί «επάνω» στην έδρα «κάτω» από την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας.

Αλήθεια ή ψέμα, μικρό ή μεγάλο, πραγματικότητα ή συνωμοσία, με ασφάλεια ή κίνδυνο, με κύρος ή απαξίωση,  με μάσκα ή χωρίς μάσκα εμείς θα είμαστε εκεί. Με το μαθητή, με την προσπάθειά του, με την αγωνία του, με το φόβο του, με την κούραση του, με τον ενθουσιασμό του, με τα όνειρά του, με τη δύναμη και το πάθος του για τη ζωή. Θα είμαστε εκεί, όχι δίπλα του, μαζί του. Όπως πάντα από εκείνο το πρώτο πρωινό
που έφυγε από την αγκαλιά του γονιού για να πάει στην πρώτη γεμάτη ζωγραφιές και παιχνίδια αίθουσα και για πάντα.

Γιατί ο εκπαιδευτικός αφού έρθει  μένει για πάντα στη ζωή του ανθρώπου.
Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του, να μείνει εκεί συνοδοιπόρος στη ζωή του.
Γιατί είναι ο Δάσκαλος και αυτός είναι ο προορισμός του. Θα του μάθουμε λοιπόν πως είναι υπεύθυνος και για τον εαυτό του και για τον συνάνθρωπό του και θα τον διδάξουμε χωρίς κυρώσεις και ποινές, γιατί αυτό είναι το θαύμα της πραγματικής διδαχής όχι η επιβολή αλλά η κατανόηση των πραγμάτων.

Ας αφήσουμε λοιπόν το πλέγμα κυρώσεων για όσους μαθητές δεν φορούν μάσκα στο σχολείο, θα έρθουν με μάσκα όσο χρειαστεί, τις κυρώσεις όμως ας τις κρατήσουμε και να τις εφαρμόσουμε πρώτα σε όλους “εμάς” που δε φροντίσαμε να είμαστε πρότυπα και υπεύθυνοι στις δικές μας υποχρεώσεις.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.