Κώστας Πασχάλης: ΑποΤΥΠΟσεις Ιστορίας

135
- Διαφήμιση -

Η ανάρτηση του Κώστα Πασχάλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για το βιβλίο του “ΑποΤΥΠΟσεις Ιστορίας. Συνομιλώντας με την αρθρογραφία του περιφερειακού τύπου για τη δεκαετία του 1950″:

 

- Διαφήμιση -

Η ιστορία πρέπει να γράφεται σε χρόνο ενεστώτα. Πρέπει ο ιστορικός να είναι σε θέση να μπει στα γεγονότα της εποχής που περιγράφει και να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Να μπορέσει να ζήσει την ένταση, το πάθος, τα συναισθήματα, να μπορέσει να αφουγκραστεί τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, να αισθανθεί τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις ελπίδες των ανθρώπων, να ψηλαφίσει το κοινωνικό υπόστρωμα, να αναζητήσει τα ιδεολογικά προτάγματα, να κατανοήσει σε βάθος την τρέχουσα πραγματικότητα.

Βασικό μέλημα αυτού που ασχολείται με τη μελέτη της ιστορίας δεν είναι να την ξαναγράψει, αλλά να διακρίνει, να ακολουθήσει και να αποτυπώσει τα ίχνη της, να συμπορευτεί με τα δεδομένα της, να αναζητήσει τη δυναμική και τα αδιέξοδά της, να μετρήσει το ανάστημα των ανθρώπων με γνώμονα τις τότε συνθήκες.

Οποιαδήποτε μεταγενέστερη καταγραφή που δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τα παραπάνω στοιχεία, οδηγεί σε μία άνευρη και ‘ασφαλή’ περιγραφή σε μεταγενέστερο χρόνο, που όση τεκμηρίωση και αν διαθέτει, δεν μπορεί να αγγίξει την καρδιά των γεγονότων.

Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές του εμφυλίου, με ζωντανά τα πάθη, με τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας αποσαρθρωμένο, με το κομματικό σύστημα κονιορτοποιημένο, με το στρατό να διεκδικεί παρεμβατικό ρόλο στο δημόσιο βίο και με το δημοκρατικό πολίτευμα να αντιμετωπίζεται καχύποπτα τόσο από τους νικητές όσο και τους ηττημένους, η δεκαετία του 1950 χαρακτηρίσθηκε από τους περισσότερους ιστορικούς ως «μεταβατική».

Το δε πολιτικό καθεστώς αυτής της περιόδου, ως «περιορισμένη», «ασθμαίνουσα», «ελεγχόμενη», «πειθαρχημένη», «καχεκτική» δημοκρατία.

Κώστας Πασχάλης

Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία προσπαθεί να ανιχνεύσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, ανατρέχοντας στην αρθογραφία της εφημερίδας «ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΒΗΜΑ».

Κείμενα, ειδήσεις, σχόλια, χρονογραφήματα, επιστολές αναγνωστών, σταχυολογημένα μετά από επίπονη και επίμονη φυλλομέτρηση ενός τεραστίου πραγματικά υλικού, δίνουν με μοναδική παραστατικότητα όχι μόνον τη «μεγάλη εικόνα», αλλά και τη «μικρή», αυτή που αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη.

Για την πληρέστερη κατανόηση των πολιτικών εξελίξεων της εποχής αφενός και την για την αντικειμενικότερη προσέγγιση των γεγονότων αφετέρου, παράλληλα με το υλικό της εφημερίδας (που εκ των πραγμάτων είναι μονομερές) παρατίθεται μεταγενέστερο ιστορικό υλικό, που λειτουργεί ως το απαραίτητο ερμηνευτικό «εργαλείο».

Με τον τρόπο αυτό το τελικό εγχείρημα παραδίνεται στον αναγνώστη με τη μορφή μίας πρόσκλησης σε έναν απαιτητικό και δημιουργικό διάλογο με το παρελθόν, σε μία ιδιότυπη συνομιλία με το χθες, μακριά και έξω «από έτοιμες και ησυχασμένες απαντήσεις».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.