Π. Αγγελίδης: Ο κ. Χρυσάφης διαψεύδει και τον ίδιο του τον εαυτό, χάριν σκοπιμοτήτων

Αγγελίδης Πέτρος
- Διαφήμιση -

Ο τέως Δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης απέστειλε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών, Αλέξανδρου Χρυσάφη στις 30 Ιουλίου στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σερρών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Αγγελίδη:

- Διαφήμιση -

«Ο κ. Χρυσάφης διαψεύδει και τον ίδιο του τον εαυτό,
χάριν σκοπιμοτήτων, για το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου
του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων».

Μετά τα όσα προκλητικά και ψευδή δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Χρυσάφης, εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 30-07-2020 στο ραδιόφωνο ΕΡΑ Σερρών, παραχωρούμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου σήμερα Δευτέρα 03-08-2020 εγώ ως τέως Δήμαρχος με μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Για το προαναφερόμενο θέμα έχω να πω τα εξής:

«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να δώσουμε αυτή τη συνέντευξη, μετά τα όσα προκλητικά εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής είπε ο κ. Χρυσάφης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σερρών στις 30-07-2020. Ο κ. Δήμαρχος συνεχίζει να ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της διαστρέβλωσης της αλήθειας, της ανευθυνότητας και της προκλητικότητας, διαψεύδοντας ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό χάριν σκοπιμοτήτων. Με την νοοτροπία του και τη συμπεριφορά του μας πάει, όχι στο χθες, ούτε στο προχθές, αλλά πολλές δεκαετίες πίσω.

Αναφερόμενος στο αντιπλημμυρικό έργο του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων επέκρινε τη δημοτική μας αρχή για το θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, άφησε την πόλη ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά, αφού δεν κίνησε επί δέκα χρόνια τις σχετικές διεργασίες συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν είναι μόνον θέμα αρμοδιοτήτων αλλά και πολιτικής βούλησης. Δεν επιτρέπεται να αφήνεις αναξιοποίητη την ευκαιρία, να έχεις τον Απόστολο Τζιτζικώστα, έναν απόλυτο σύμμαχο των Σερρών, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και να μην βρίσκεις λύση σ’ ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους Σερραίους εδώ και χρόνια. Είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε αυτό το όπλο» είπε ο κ. Χρυσάφης.

Ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών με ημερομηνία 30-06-2020, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα αυτό, ο κ. Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Σερρών έκανε τα πάντα για το αντιπλημμυρικό έργο στην κοιλάδα Αγ. Αναργύρων και ότι με τον νέο νόμο η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου ανήκει στην Περιφέρεια, στις 30-7-2020 σε συνέντευξή του, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό είπε τα αντίθετα. Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή και συνακόλουθα επέρριψε ευθύνες και στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, διότι για το αντιπλημμυρικό έργο του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων, οι αποφάσεις των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων ήταν όλες ομόφωνες. Είναι επόμενο να δημιουργούνται ερωτηματικά, όταν με αυτόν τον θεαματικό τρόπο διαψεύδει τον εαυτό του και, απ’ ότι φαίνεται, ακολουθεί τη γραμμή του αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρόπουλου.

Έγινε αντιληπτό πλέον ότι επιχειρείται η αναζήτηση ως εξιλαστηρίου θύματος της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το αντιπλημμυρικό έργο. Η προσπάθεια αυτή είναι βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό και οι πρακτικές αυτές θα καταδικαστούν ως απαράδεκτες στη συνείδηση των πολιτών.
Πρέπει να τονίσω, ότι η δημοτική μας αρχή από το 2011 που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου έκανε τα πάντα, υπογραμμίζω έκανε τα πάντα για το αντιπλημμυρικό έργο του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

Για το ιστορικό του έργου πρέπει να πω όμως με δύο λόγια, ότι η απόφαση για την εκπόνηση της αντιπλημμυρικής μελέτης του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων, ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή του κ. Βλάχου και ολοκληρώθηκε νομίμως από τη δική μας δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον τότε υπάρχοντα νόμο άρθρο 5 παρ. 2 Ν. 3010/2010. Η μελέτη κατατέθηκε για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και απερρίφθη, διότι ψηφίστηκε νέος νόμος για τα υδατορέματα το 2014 ο Ν.4258/2014 που δίνει ξεκάθαρα την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια (άρθρο 7 παρ. 2.1 Ν.4258/2014). Ακολούθησε ένσταση του Δήμου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία απορρίφθηκε και αυτή.

Από τη στιγμή που η Περιφέρεια απέρριψε τη χρηματοδότηση του Δήμου το 2017, διότι η αρμοδιότητα ανήκει πλέον στην Περιφέρεια, θα μπορούσε το έργο να το είχε υλοποιήσει η Περιφέρεια και τώρα το έργο να είχε ολοκληρωθεί. Εμείς όμως δεν επιρρίψαμε ευθύνες στην Περιφέρεια, διότι όταν ασκείς εξουσία γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε όλα τα αιτήματα, ούτε μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα.
Η δημοτική μας αρχή έκανε όλες τις διεργασίες συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχε την πολιτική βούληση να κάνει το έργο και αποδεικνύεται από τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πήρε για το θέμα αυτό.

Η πολιτική βούληση της δημοτικής μας αρχής, για να βοηθήσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, δεν αποδεικνύεται μόνον από την ολοκλήρωση της μελέτης, την αίτηση χρηματοδότησης, την ένσταση του Δήμου στην Περιφέρεια, μετά την απόρριψη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, αλλά αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Δήμος Σερρών δείχνοντας το ενδιαφέρον του και την καλή του διάθεση για συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα αυτό, παρόλο που η αρμοδιότητα καθαρισμού των χειμάρρων το 2018 ανατέθηκε στην Περιφέρεια, ο Δήμος υλοποίησε εργασίες καθαρισμού στους χειμάρρους Χριστός, Λευκώνα, Μητρουσίου, Αγ. Βαρβάρας ύψους 90.000 € το έτος 2018.

Προηγουμένως το έτος 2017 ο Δήμος υλοποίησε εργασίες καθαρισμού στο χείμαρρο Αγ. Αναργύρων προϋπολογισμού 68.000 €.
Πρέπει να επισημανθεί ότι αν δεν είχε γίνει εκείνος ο καθαρισμός το 2017 στο χείμαρρο Αγ. Αναργύρων, οι καταστροφές από την πλημμύρα του Ιουνίου 2020 θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και ένα είναι βέβαιο, ότι δεν θα υπήρχε η γέφυρα του Τσέλιου.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η δημοτική μας αρχή είχε τη βούληση για να υλοποιήσει το έργο.

Έστω όμως και μετά την απόρριψη από την Περιφέρεια της χρηματοδότησης του Δήμου, αν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης απαντούσε στο Δήμο, ότι παρά τη ψήφιση του νέου νόμου συνεχίζει να ισχύει η απόφαση του 2012 του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είχε δώσει τότε την αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου στο Δήμο, εμείς μετά χαράς θα το υλοποιούσαμε αν υπήρχε δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα. Δυστυχώς ο Συντονιστής από το 2018 δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Το τελευταίο έγγραφο μάλιστα, που ζητά απάντηση από τον Συντονιστή, για το αν ισχύει η απόφαση του 2012 του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το απέστειλε η σημερινή δημοτική αρχή, συνεχίζοντας τις ενέργειες της δικής μας δημοτικής αρχής.
Εδώ προκύπτει όπως είναι επόμενο το εξής ερώτημα. Γιατί ο κ. Χρυσάφης συνέχισε για το αντιπλημμυρικό έργο τις ενέργειες της δικής μας δημοτικής αρχής και αντί να στείλει έγγραφο στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης το Σεπτέμβριο του 2019, δεν ξεκίνησε αμέσως τις διεργασίες συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του αντιπλημμυρικού θέματος και τα περί διεργασιών συνεργασίας τα λέει τώρα 11 μήνες μετά και αφού προηγουμένως μάλιστα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών με ημερομηνία 30-06-2020, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα αυτό, παραδέχτηκε ότι ο Δήμος έκανε τα πάντα για το αντιπλημμυρικό έργο και η αρμοδιότητα για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων ανήκει στην Περιφέρεια.

Και να προσθέσω, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου. Επιτρέπεται επί 11 μήνες να αφήνει αναξιοποίητη την ευκαιρία να έχει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, έναν απόλυτο σύμμαχο των Σερρών, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και να μην βρίσκει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους Σερραίους εδώ και χρόνια. Είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε αυτό το όπλο. Αυτά τα λέει ο κ. Δήμαρχος μάλλον για τον εαυτό του, διότι η δική μας δημοτική αρχή, όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα του Δήμου για το θέμα αυτό και τα οποία έγγραφα γνωρίζει πολύ καλά, είχε συνεχώς συνεργασία με την Περιφέρεια.

Συνοψίζοντας, είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική μας αρχή είχε την πολιτική βούληση και έκανε τα πάντα για να υλοποιηθεί το έργο, όμως η αίτηση χρηματοδότησης του Δήμου για υλοποίηση του έργου απερρίφθη από την Περιφέρεια, διότι βάσει του Νόμου 4258/2014 άρθρο 7 παρ. 2.1 η αρμοδιότητα εκτέλεσης αυτών των έργων ανήκει στην Περιφέρεια. Επίσης η δημοτική μας αρχή είχε άριστη συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μωϋσιάδη και με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα. Άλλωστε γι’ αυτό ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε, σχεδόν, σε όλα τα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως π.χ. στο Πρόγραμμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί το έργο της αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας, της ανάπλασης πεζοδρομίων της οδού Ερμού και της διαμόρφωσης της παιδικής χαράς επί της οδού Δημογερόντων.

Όμως αν υποθέσουμε ότι αυτά τα ψευδή και κακοπροαίρετα που δήλωσε ο κ. Χρυσάφης, σχετικά με το αντιπλημμυρικό έργο της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων, πως δήθεν η δημοτική μας αρχή άφησε την πόλη ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά, αν υποθέσουμε λοιπόν ότι τα δεχόμαστε, προκύπτει το εξής ερώτημα. Η ιστορία της πόλης ξεκινά από το 2011;
Η έλλειψη σοβαρότητας σε όλο της το μεγαλείο!!!

Και μια άλλη ερώτηση. Ο κ. Χρυσάφης, που δήθεν ενδιαφέρεται για το αντιπλημμυρικό θέμα, γιατί δεν είχε ως πρώτη προτεραιότητα να γίνουν εργασίες καθαρισμού στο χείμαρρο Αγ. Αναργύρων, ζητώντας τη συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά η προτεραιότητά του ήταν τα λαμπάκια και τα λουλουδάκια, στο βωμό του εντυπωσιασμού και της επικοινωνιακής πολιτικής; Μη μας πει φυσικά ότι καθάρισε, πριν από την πλημμύρα, το χείμαρρο Αγ. Αναργύρων. Εκείνος ο καθαρισμός που έγινε στο χείμαρρο Αγ. Αναργύρων, έγινε γιατί υπήρχε ένα υπόλοιπο χρημάτων από την εργολαβία του έτους 2018 και προκειμένου λοιπόν να κλείσει εκείνη η εργολαβία πραγματοποιήθηκαν κάποιες λίγες εργασίες ύψους περίπου 5.000 € στο τμήμα του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων από τη γέφυρα Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τη γέφυρα Σιγής.

Ο κ. Δήμαρχος θα έπρεπε, αν είχε τον ελάχιστο πολιτικό πολιτισμό, να δώσει συγχαρητήρια στις δημοτικές αρχές Βλάχου και Αγγελίδη που ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν αντίστοιχα την αντιπλημμυρική μελέτη του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων, να δώσει συγχαρητήρια σε όλα τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια για τις ομόφωνες αποφάσεις τους στο αντιπλημμυρικό έργο, όπως επίσης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που από το 2009 μέχρι και το 2019 και στο συγκεκριμένο θέμα έκανε θαυμάσια δουλειά, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει μια έτοιμη μελέτη, που απομένει η υλοποίησή της.
Εμείς ευχόμαστε αυτή η έτοιμη μελέτη να υλοποιηθεί. Να υλοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω το εξής. Αυτό που μπορώ να προβλέψω μετά βεβαιότητος είναι, ότι ο κ. Χρυσάφης σε όλη τη διάρκεια της θητείας του θα ασχολείται με την προηγούμενη δημοτική αρχή για να δικαιολογεί τις μη υλοποιήσιμες ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις, την ανεπάρκειά του και την ανικανότητά του, διότι είναι ένας Δήμαρχος του θεαθήναι και των φωτογραφήσεων.

Ο τέως Δήμαρχος Σερρών
Πέτρος Αγγελίδης

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.