Έτσι θα έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα – Τι ζητούν και ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν

158
JEREMIE
- Διαφήμιση -

Η μεμψιμοιρία γιατί η Ελλάδα χάνει επενδυτές είναι σίγουρα στη μόδα. Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι διαχρονικές καθώς τα τελευταία 10 χρόνια λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί στη χώρα μας. Ωστόσο, φαίνεται πως οι επιχειρηματίες είναι θετικοί για επενδύσεις, αρκεί να γίνουν κάποιες διαρθρωτικές κινήσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το νούμερο ένα κίνητρο ενός επενδυτή για να εισέλθει στην ελληνική αγορά είναι η ποιότητα ζωής. Οι εν δυνάμει επενδυτές διψούν εδώ και δεκαετίες
για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη γραφειοκρατία και στα θέματα της Δικαιοσύνης, θεωρώντας δε την Ελλάδα «παράδεισο», ως προς τη γεωγραφική της θέση.

- Διαφήμιση -

Σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο – που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και την αξιοποίηση του πολυτιμότερου κεφαλαίου, δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού – η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ελπίδες να αποκτήσει βάθος και να μην κολυμπάει μόνο στα ρηχά νερά του τρίπτυχου «ήλιος, θάλασσα, καφές».

Ενδεικτικό της ελληνικής παράνοιας είναι ότι το 2019 ήταν πιο δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα από ό,τι στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία, με βασικότερο εμπόδιο τη φορολογία. Αν και τον τελευταίο χρόνο έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στους κώδικες φορολογίας, π.χ. μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολογίας στο 24% (από το 28%), η Ελλάδα έχει μεγάλη απόσταση ακόμα να διανύσει για να φτάσει τους ανταγωνιστές της.

Ως προς το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον η Ελλάδα συγκεντρώνει μόλις 35% θετικές απόψεις (ΕΥ 2020), αυξημένες σε σχέση με το 2019 (27%), αλλά αισθητά λιγότερες από τις αρνητικές (53%). Πρόκειται για μια από τις μεγάλες και διαχρονικές πληγές της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.