Oυσιαστικοί λόγοι για να μην εγκαταλείψεις τη σχολή σου ακόμα κι αν δε σου αρέσει

115
αρέσει
- Διαφήμιση -

Γράφει η Όλγα Τζελέτα
Μαθηματικός

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που ακούσαμε από γνωστούς, φίλους ή
συμφοιτητές μας , τη φράση «τελικά αυτό που σπουδάζω δεν μου αρέσει».

- Διαφήμιση -

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το αντιλαμβανόμαστε από το πρώτο ή δεύτερο εξάμηνο των σπουδών μας , αφού τότε είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά από το δεύτερο συνήθως έτος και μετά. Σίγουρα το παν είναι να έχεις αγάπη για αυτό που σπουδάζεις μιας και (λογικά) αυτό θα σε ακολουθεί για όλη σου τη ζωή!

Αν όμως συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που σπουδάζεις τόσο καιρό δεν σου αρέσει;
Αν είναι λίγο αργά να τα παρατήσεις τώρα γιατί έχεις επενδύσει χρόνο, χρήμα και κόπο για να φτάσεις μέχρι εδώ;
Μήπως υπάρχουν ουσιαστικοί και πρακτικοί λόγοι για να μη το βάλεις κάτω και να τερματίσεις αυτόν τον αγώνα;
Το προπτυχιακό σου μην ξεχνάς ότι είναι η αρχή μιας καριέρας και όχι το τέλος της , όπως το βλέπουν οι περισσότεροι!

Μιας λοιπόν και δεν σε αφορά ο κλάδος σου, ξεκίνα αμέσως μετά την αποφοίτησή σου κάποια εξειδίκευση ή ένα μεταπτυχιακό, όχι όμως παρόμοιου περιεχομένου με αυτό που έχεις σπουδάσει! Έτσι ο συνδυασμός θα σου ανοίξει πόρτες που πριν χρόνια δεν το πίστευες ότι θα μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε αυτές.

Όπως: Με ένα πτυχίο ΑΕΙ (οικονομικά, χρηματοοικονομικά, λογιστική) και με έναν συνδυασμό είτε εξειδίκευσης είτε μεταπτυχιακού στο κλάδο της διοίκησης, η κατάληξή σου μπορεί να είναι σε διεθνείς θέσεις ή θέσεις υψηλόμισθων στελεχών σε επιχειρήσεις! Σίγουρα κανείς στο πρώτο έτος σπουδών του δεν θα είχε τέτοιες σκέψεις , όμως μετά την ολοκλήρωση ενός πτυχίου είσαι αναγκασμένος πλέον να σκεφτείς και να συνδυάσεις ώριμα
τις γνώσεις σου.

Ένα προπτυχιακό σου επιτρέπει τη πρόσβαση σε άλλες σχολές!
Μόλις λοιπόν ολοκληρώσεις τον πρώτο κύκλο σπουδών σου, είσαι ελεύθερος να σκεφτείς το δεύτερο βήμα σε αυτό το ταξίδι των γνώσεων και να δώσεις κατατακτήριες εξετάσεις.
Οι αιτήσεις για κατατακτήριες εξετάσεις γίνονται μέσα στον Νοέμβριο, όπου οι απόφοιτοι πολλών σχολών δίνουν εξετάσεις χωρίς να περάσουν ξανά από τη διαδικασία των πανελληνίων. Οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στη
προηγούμενη τους σχολή αλλά και στα μαθήματα που εξετάσθηκαν κατά τη κατάταξή τους.
(Περισσότερα:https://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article/96227/ol
a-osa-prepei-na-gnorizete-gia-tis-katatakthries.html )
Έτσι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια βρίσκεσαι στην αγορά εργασίας με την κατάκτηση δύο πτυχίων , όπου ο συνδυασμός τους θα σου λύσει σίγουρα τα χέρια!

Μέσα από ένα πτυχίο υπάρχουν απεριόριστες εναλλακτικές που δεν είχες φανταστεί , πέρα από τις συνηθισμένες.
Γιατί να υπάρχει σίγουρα η κοινή λογική και η κοινή πορεία ανά επάγγελμα, όταν ένα πτυχίο έχει τόσες διεξόδους; Σίγουρα το μυαλό όλων ακολουθεί τη πεπατημένη! Έτσι ένας νηπιαγωγός θα δουλέψει σε κάποιον παιδικό σταθμό, κάποιος που αποφοίτησε από το τμήμα νομικής θα γίνει δικηγόρος, ενώ ο μαθηματικός θα δουλέψει σε φροντιστήρια. Ίσως και
όχι…

Εάν λοιπόν δεν σου αρέσουν οι κλισέ επιλογές, είναι στο χέρι σου να το ψάξεις παραπάνω παρά να το εγκαταλείψεις!
Έτσι ένας νηπιαγωγός μπορεί να εργασθεί σε ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και νοσοκομεία, ένας δικηγόρος μπορεί να ασχοληθεί με την εγκληματολογία, ενώ ο μαθηματικός μπορεί να καταλήξει σε μια εταιρία ως στατιστικολόγος!
Εννοείται βέβαια ότι ένα πτυχίο, ανεξάρτητα εάν είναι της αρεσκείας μας ή όχι, σε θέσεις και προκηρύξεις του δημοσίου δεν παύει να χαρίζει μόρια!

Μη ξεχνάμε ότι σχετικά με τις θέσεις δημοσίου, το πτυχίο σου μετατρέπεται σε μόρια ως ο βαθμός πτυχίου επί 110. Ίσως λοιπόν να μην σε αφορά το αντικείμενο του πτυχίου σου,  αλλά εάν το δεις εντελώς ψυχρά, είναι απλά νούμερα ή μόρια σε κάτι που ίσως σε οδηγήσει σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που υπολόγιζες!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.