Βιβλίο-Αφιέρωμα για το Ροδολίβος: “Από το χθες στο σήμερα-Λεύκωμα”

70
Πρώτη
- Διαφήμιση -

Η ανακοίνωση της εφημερίδας Πρώτη Είδηση με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

“Η εφημερίδα ΠΡΩΤΗ Ειδηση Παρουσιάζει:
14ο Βιβλίο-Αφιέρωμα: “Από το χθες στο σήμερα-Λεύκωμα”, Δήμος Ροδολίβους, Κείμενα-συγγραφική εργασία-επιμέλεια έκδοσης
Γιάννης Ε. Στράτης, Ροδολίβος 2006, σελίδες 178

- Διαφήμιση -

Πρόκειται για το σημαντικότατο Λεύκωμα -“Από το χθες στο σήμερα”, που εξέδωσε το 2006, ο τότε δήμος Ροδολίβους, των τριών χωριών (Ροδολίβους, Μικρού Σουλίου, Δομήρου), μετονομασθείς το 2011, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, σε δήμο Αμφίπολης -δήμος που προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αμφίπολης, Ροδολίβους, Πρώτης και Κορμίστας. Περιέχει ιστορικά στοιχεία του τόπου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, καθώς και εξαιρετικό και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που διασώθηκε από τους κατοίκους του και οι οποίοι το διέθεσαν για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου Λευκώματος.

Τα κείμενα και η όλη συγγραφική εργασία-επιμέλεια της έκδοσης, ανήκουν στον Ροδολιβινό εκπαιδευτικό Γιάννη Ε. Στράτη, (κυκλοφορία 2006, σελίδες 178), η δε Υλοποίηση της Πρότασης ΠΕΠ έγινε από τον Δήμο Ροδολίβους και τους Μαρία Μ. Βίτσιου και Άγγελο Β. Τσουγκάρη. Η ηλεκτρονική σελιδοποίηση και εκτύπωση έγιναν από το ΠΛΑΙΣΙΟ Α.Ε. σε πάνω από 2.000 αντίτυπα.

Η παρουσίαση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι τον Μάιο του 2006, απ’ αφορμή την έκδοσή του, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια μεγάλη εκδήλωση με τίτλο “Tο Ροδολίβος από το χθες στο σήμερα”. Σε μια κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Τελετών και με εκπροσώπους της πολιτικής ζωής, βουλευτές κλπ. (εκλογική χρονιά γαρ το 2006, με δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο), έγινε η επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος, με ομιλίες και μουσικό μέρος , αφού ήταν παρούσα η χορωδία του Μουσικοδραματικού Συλλόγου “Απόλλων” Ροδολίβους.

Στο τέλος είχε διανεμηθεί δωρεάν στους παρευρισκόμενους, τόσο το βιβλίο-Λεύκωμα, όσο και το cd που είχε εκδοθεί, με τραγούδια παραδοσιακά της περιοχής του Παγγαίου, και ερμηνευμένα από την περίφημη χορωδία του Ροδολίβους. Για την άκρως επιτυχημένη εκείνη εκδήλωση αξίζει να μνημονευθούν και από εδώ, τόσο ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Τσιρογιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο του χωριού, όσο και ο συγγραφέας και επιμελητής του Λευκώματος καθώς και ο αείμνηστος Ροδολιβινός φιλότεχνος-ερευνητής, Άγγελος Κλουντζός, και με τις προσπάθειες του οποίου δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο cd και στέφθηκε με επιτυχία η όλη εκείνη εκδήλωση.

Στοιχεία του Λευκώματος
Το Λεύκωμα χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, Ροδολίβος, Μικρό Σούλι και Δόμηρος, με τη μερίδα του λέοντος, όπως ήταν φυσικό, να καταλαμβάνει το κεφαλοχώρι, η έδρα του δήμου, το Ροδολίβος, με την μακραίωνη ιστορία του και όλα όσα άφησε ο χρόνος στο πέρασμά του. Η αρχή γίνεται με την παράθεση των “Ιστορικών Στοιχείων”, ακολουθούν οι “Γειτονιές”, τα “Κτίρια και Πηγάδια”, οι διάφοροι “Σύλλογοι”, οι ενότητες “Βλάχοι του Ροδολίβους” και “Προσωπικότητες”, καθώς και αυτές με τα “Ήθη-έθιμα-εκδηλώσεις”, “Καλλιέργειες”, “Εκκλησίες-Μοναστήρια-Εκκλησάκια”, “Βρύσες”, “Γεφύρια”, Μικροπωλητές”, “Βραχογραφίες” και οι “Σημερινές υποδομές”. Τέλος, σε χωριστά κεφάλαια, το Λεύκωμα εστιάζει συνοπτικά στο Μικρό Σούλι και τον Δόμηρο.

Ο τότε γ.γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Γεώργιος Τσιότρας
“Η ιστορία είναι η πείρα της ζωής των ανθρώπων. Είναι η έμπρακτη διδασκαλία της κάθε εποχής. Οι επιτυχίες από τις σωστές ενέργειες και οι αποτυχίες από τα σφάλματα των προγενεστέρων, γίνονται διδάγματα για όλους εμάς τους μεταγενέστερους. Αναντίρρητα, η σημασία της διάσωσης και της επαναλαμβανόμενης διήγησης της ιστορίας είναι πολύ μεγάλη, καθώς προσφέρεται η δυνατότητα στις επερχόμενες γενιές να γνωρίσουν καλύτερα την παιδεία, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα και γενικά τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής”, τονίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσιότρας.

Ο τότε δήμαρχος Ροδολίβους Κωνσταντίνος Τσιρογιάννης
Στο σημείωμά του, στην εισαγωγή του βιβλίου, ο τότε δήμαρχος Ροδολίβους Κωνσταντίνος Τσιριγιάννης, γράφει ότι σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεόρασης “ΔΙΑΥΛΟΣ” Ροδολίβους, και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης, είχαν προχωρήσει σε μια σειρά τηλεοπτικών και εντύπων παραγωγών. Απόρροια του εγχειρήματος εκείνου ήταν τα ντοκιμαντέρ παραγωγής του “ΔΙΑΥΛΟΥ” Ροδολίβους για το Ροδολίβος, την Αγία Παρασκευή, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου, τα ενημερωτικά φυλλάδια και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί που αφορούσαν την περιοχή. “Στην πορεία αυτή”, τονίζει ο κ. Τσιρογιάννης, “διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στη συστηματική καταγραφή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Μέχρι τώρα, ό,τι έχει γίνει είναι απόρροια της προσωπικής προσπάθειας κάποιων κατοίκων για την καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονταν. Σκοπός του Λευκώματος αυτού”, σημείωνε ο τότε Δήμαρχος, “είναι να προσθέσει ένα ακόμη πετραδάκι στην προσπάθεια αυτή. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Φωτογραφικού Λευκώματος, απαιτήθηκε ανιδιοτελής και γενναιόδωρη προσφορά εργασίας και κατάθεση ψυχής όλων αυτών που εργάστηκαν, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα…”.

“Αντί προλόγου” από τον Γιάννη Ε. Στράτη
“Η δημιουργία του Λευκώματος του Δήμου Ροδολίβους, αποτέλεσε για μένα μια μεγάλη πρόκληση”, σημειώνει ο έχων την επιμέλεια της έκδοσης και συγγραφέας της, Γιάννης Ε. Στράτης “Αντί προλόγου”, στην εισαγωγή του βιβλίου-Λευκώματος. “Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο μου και στην ιστορία του, προσπάθησα να συγκεντρώσω ιστορικό υλικό και να συνδέσω το Ροδολίβος, το Μικρό Σούλι και το Δόμηρο του χθες, με το σήμερα, μέσω των φωτογραφιών, που “ευλαβικά” φύλαγαν για δεκαετίες ολόκληρες οι συντοπίτες μας και να ανδείξω τον πολιτισμό των χωριών μας”, σημειώνει στη συνέχεια ο Γ. Στράτης για να συνεχίσει λέγοντας ότι “με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι σημερινό κάτοικοι, αλλά και αυτοί που θα έρθουν μετά από εμάς, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας και να χαράξουν το μέλλον τους με γνώμονα το παρελθόν”. Για να καταλήξει ο ίδιος επιγραμματικά: “Γιατί λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον”.

Ποιος είναι ο Γιάννης Ευαγ. Στράτης
Ο Γιάννης Ευαγ. Στράτης γεννήθηκε το 1968, στο Ροδολίβος Σερρών. Τελείωσε το Λύκειο Ροδολίβους το 1986. Είναι πτυχιούχος του Α.Π.Τ. Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διορίστηκε στην εκπαίδευση το 1996. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καλούδη με την οποία απέκτησαν τρεις γιους. Τον Ευάγγελο- Μάριο, τον Μιχάλη-Μαρίνο και τον Στέφανο. Έχει γράψει δύο βιβλία, το “Ροδολίβος, η τοπική ιστορία” (2005) και το “Λεύκωμα δήμου Ροδολίβους, Από το χθες στο σήμερα” (2006). Και τα δύο αυτά βιβλία εκδόθηκαν από το δήμο Ροδολίβους και μοιράστηκαν στους κατοίκους του. Το πρώτο βιβλίο γράφτηκε για να υποστηρίξει το μάθημα της τοπικής ιστορίας που διδάσκονταν τότε στο πιλοτικό ολοήμερο Δημοτικό σχολείο “Ορφέας” Ροδολίβους.

Ενεργός Πολίτης
Ασχολήθηκε και ασχολείται με τους συλλόγους του χωριού. Διετέλεσε για ένα μικρό διάστημα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ροδολίβους, αντιπρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου “Απόλλων” για μια δεκαετία περίπου και πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ροδολίβους, για μια διετία. Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ενεργών Πολιτών Ροδολίβους. Ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 25 χρόνια. Εκλέχτηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος του πρώην δήμου Ροδολίβους. Υπήρξε μέλος του δ. σ. της ΔΕ.Π.Α.Ρ., πρόεδρος του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ροδολίβους και για ένα διάστημα Αντιδήμαρχος. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του 2019, εκλέχτηκε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Ροδολίβους.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.