ΠΕ Σερρών – Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια

61
Βαμβάκι αποφύλλωση βαμβακοκαλλιέργεια καλλιέργεια συνδεδεμένη αποφύλλωση πληρωμή ανάπτυξης Οδηγίες Συνδεδεμένη Φυτοπροστασία Αγρότες Οδηγίες καλλιέργεια Βαμβακιού σηψιρριζιών
- Διαφήμιση -

Εξ αιτίας των πολλών βροχών στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019, τα οργώματα των βαμβακοχώραφων έγιναν στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου του 2020. Η ανομβρία αυτού του μήνα συνεχίστηκε μέχρι τις 4 Μαρτίου, οπότε και έπεσε η πρώτη καλή βροχή. Ξαναέβρεξε καλά στις 8 και 9 Μαρτίου και ακολούθησαν και άλλες βροχές μέχρι τα τέλη του μήνα και το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου. Τα χωράφια στέγνωσαν περί τα μέσα Απριλίου, έγιναν σωστά οι τελικές κατεργασίες του εδάφους και δημιουργήθηκε καλή σποροκλίνη.
Η σπορά ξεκίνησε στις 23 Απριλίου, του Αγίου Γεωργίου, εντάθηκε τις επόμενες μέρες και ολοκληρώθηκε ως τις 5 Μαΐου. Στη βάλτα Μυρκίνου-Μεσολακκιάς, που είχε πλημμυρίσει το Σ/Κ 4-5 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η σπορά 2-3 μέρες αργότερα. Στις 29 Απριλίου, που το βράδυ έβρεξε και διακόπηκε σε κάποιες περιοχές η σπορά, είχε ήδη σπαρεί το 60% της έκτασης.
Η σπορά, όπως προαναφέρθηκε, έγινε σε καλή σποροκλίνη και καλές καιρικές συνθήκες. Οι κατηγορηματικές μετεωρολογικές προβλέψεις για απουσία βροχών, ώθησε τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, από τις 5 Μαΐου, τα ποτίσματα φυτρώματος. Από τα μέσα Μαΐου, με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, αρκετοί παραγωγοί (30% περίπου), προχώρησαν και σε δεύτερο πότισμα φυτρώματος.

Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα που ξεκίνησαν από τις πρώτες μέρες του Μαΐου και ολοκληρώθηκαν ως τα μέσα του μήνα, περίπου.
Από τις 18-20 Μαΐου, άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα, που διακόπηκαν από την σοβαρή βροχόπτωση(44mm) που έπεσε σε όλο το νομό στις 21 Μαΐου. Για τις επόμενες μέρες προβλέπονταν συνεχείς, ισχυρές βροχοπτώσεις…

- Διαφήμιση -

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.