Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Σερρών: «Αντιμετώπιση εντόμων στην καλλιέργεια της ελιάς»

146
ελιάς
- Διαφήμιση -

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους καλλιεργητές ελιάς του Νομού μας ότι η καλλιέργεια στις περισσότερες περιοχές βρίσκεται στο στάδιο της διαφοροποίησης της στεφάνης (κρόκιασμα) έως την έναρξη της άνθησης.

Από την παρακολούθηση του πυρηνοτρήτη (Prays oleae) της ελιάς στο δίκτυο φερομονικών παγίδων προκύπτει ότι η πτήση της ανθόβιας γενιάς ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αυτό το διάστημα ο αριθμός των συλλήψεων είναι υψηλός και η πτήση συνεχίζεται. Σε περιοχές που υπάρχει κανονική ανθοφορία η επέμβαση κατά της ανθόβιας γενιάς πρέπει να παραληφθεί ώστε να διατηρηθούν οι πληθυσμοί των φυσικών εχθρών που υπάρχουν αυτή την εποχή στον ελαιώνα. Μόνο σε πρώιμες περιοχές με μέτρια ή μειωμένη ανθοφορία και ταυτόχρονη παρουσία και άλλων εχθρών όπως της βαμβακάδας (Euphyllura phillyreae) ή/και της μαργαρόνιας (Palpita unionalis) συστήνεται να γίνει άμεσα ψεκασμός για την συνδυασμένη καταπολέμηση των συγκεκριμένων εντόμων.

- Διαφήμιση -

Σε αυτό το στάδιο συνιστάται να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα του Βάκιλλου Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis), τα οποία είναι δραστικά εναντίον των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς και δεν βλάπτουν τους φυσικούς εχθρούς που είναι ωφέλιμοι. Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, πρέπει απαραίτητα να γίνει καταπολέμηση…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.