Ξηροί καρποί : Ο σύμμαχος του χορτοφάγου

- Διαφήμιση -

Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, νόστιμοι και θρεπτικοί, οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι σε μίαplant based -και όχι μόνο- διατροφή.

Οι ξηροί καρποί τρώγονται σαν σνακ, δίνουν τραγανή υφή στα γλυκά σου, γεμίζουν πρωτεΐνη τις αλμυρές δημιουργίες σου και απογειώνουν σχεδόν κάθε σου πιάτο! Ωμούς, ψημένους, ανάλατους, αλατισμένους ή σε νόστιμα βούτυρα ή ροφήματα καρπών, υπάρχουν άπειροι τρόποι να τους εντάξεις στη διατροφή σου και να επωφεληθείς από τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά τους!

- Διαφήμιση -
  • Βούτυρα ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο κάσιους κτλ): Άλειψε μία φέτα ψωμί με ένα βούτυρο ξηρού καρπού, βάλε μία μεγάλη κουταλιά στο smoothie σου ή φτιάξε ένα διαφορετικό dressing για τη σαλάτα σου με φυστικοβούτυρο, σόγια, lime και σησαμέλαιο. Τα βούτυρα καρπών μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωικό βούτυρο στις γλυκές συνταγές σε περιόδους νηστείας ή αν ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή.
  • Ροφήματα ξηρών καρπών: Πλέον μπορείς να βρεις πολλά και διαφορετικά ροφήματα από ξηρούς καρπούς στα ράφια των ΑΒΒασιλόπουλος. Ρόφημα αμυγδάλου, κάσιους, φιστικιού Αιγίνης, ή καρυδιού όποιο και να επιλέξεις μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως το ζωϊκό γάλα, να το βάλεις δηλαδή σε κέικ και γλυκά, να το πιείς σκέτο ή με δημητριακά, να το χρησιμοποιήσεις σε μπεσαμέλ και αλμυρά σουφλέ ή να φτιάξεις παγωτό και γλυκές κρέμες. Τα ροφήματα ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά Ω3, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ανάλογα βέβαια ποιο θα επιλέξεις.
  • Ολόκληροι ξηροί καρποί: Εδώ μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου να οργιάσει! Οι ξηροί καρποί είναι καταρχάς το πιο υγιεινό και εύκολο σνακ για τις μικρές λιγούρες της ημέρας (και της νύχτας). Μούλιασε ωμά και ανάλατα κάσιους ή αμύγδαλα χωρίς φλούδα και φτιάξε το πιο νόστιμο spread προσθέτοντας αλάτι και σκόρδο αν το θέλεις αλμυρό ή μέλι/ λιωμένη σοκολάτα αν το θες γλυκό. Αναβάθμισε τις σαλάτες σου με χοντροσπασμένους ψημένους ξηρούς καρπούς, φτιάξε νόστιμες βάσεις για τάρτες ή δώσε crunchy υφή στις μακαρονάδες σου προσθέτοντας σπασμένα φουντούκια, αμύγδαλα ή καρύδια. Και μην ξεχνάς ότι σε ένα σπιτικό πέστο δεν πάει μόνο το κουκουνάρι, αλλά οποιοσδήποτε ξηρός καρπός σου αρέσει!

Θρεπτικά συστατικά
Ο κάθε ξηρός καρπός περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ο καθένας ξεχωριστά συμβάλλει σε μία καλύτερη και πιο θρεπτική διατροφή όταν ενταχθεί στην καθημερινότητα μας. Διάλεξε εκείνους που προτιμάς σε γεύση αλλά και που θα ενισχύσουν τη διατροφή που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις με τα πολύτιμα συστατικά τους. Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία των καρπών είναι οι 10-12 τη μέρα.

Καρύδια: Πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, λιπαρά Ω3 / Μειώνουν την κακή χοληστερόλη και βοηθούν στις φλεγμονές

Αμύγδαλα: Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυτικές ίνες / Μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων & διαβήτη

Κάσιους: Σίδηρος & Ψευδάργυρος / Βοηθούν στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης

Φιστίκια: Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη Ε / Βοηθούν στην απώλεια βάρους, ιδανικά για άτομα με αρτηριακή πίεση

Φιστίκια Αιγίνης: Βιταμίνες Β1 & Β6, καλά λιπαρά οξέα, μαγγάνιο & φυτικές ίνες / βοηθάει στη μείωση του σακχάρου, την απώλεια βάρους και στο στρες

Φουντούκια: Βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, πρωτεΐνες & υδατάνθρακες / Μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια & έχουν θετική επίδραση στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Μακαντέμια: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη & αμινοξέα / Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μείωση τους στρες, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.

Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθειες στη διατροφή σου ξεκινώντας από μικρά πράγματα, όπως αντικαθιστώντας τα σνακς της ημέρας με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.