Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18/5): Ψηφιακά αλλά με πλήθος εκδηλώσεων θα εορταστεί στην Ελλάδα

μουσεία
- Διαφήμιση -

Tα ελληνικά μουσεία θα γιορτάσουν φέτος ψηφιακά λόγω κορωνοϊού. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πόρτες όλων των μουσείων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 14 Ιουνίου, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που έχει οριστεί η 18η Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαδικτυακών δράσεων.

«Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου» υπογραμμίζει με νόημα το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

- Διαφήμιση -

Όσον αφορά στο θέμα του φετινού εορτασμού, «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία, όπως εξηγεί, συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. «Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ανάμεσά στις περίπου 60 εκδηλώσεις, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσω διαδικτύου, θα υπάρχουν θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.