Κ. Καρπουχτσής: Οι κίνδυνοι για το ν.Σερρών από τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

298
Καρπουχτσής Ν/Σ ΥΠΑΙΘ δεν κίνδυνοι άρθρο
- Διαφήμιση -

Άρθρο/ άποψη του Κώστα Καρπουχτσή Οικονομολόγου, Μέλους ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Συμμαχία, με θέμα: Οι κίνδυνοι για το ν.Σερρών από τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ χθες 29 Απριλίου:

Εν μέσω πανδημίας, με περιορισμένη λειτουργία της Βουλής, κατατέθηκε νομοσχέδιο Express με τον «ψευδεπίγραφο», θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

- Διαφήμιση -

Ένα νομοσχέδιο, χωρίς καν την απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς,  που ουσιαστικά καταργεί τους «Φορείς Διαχείρισης των  προστατευόμενων Περιοχών» περιορίζοντας τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, αποδυναμώνει τις «Υπηρεσίες και τις Διαδικασίες Περιβαλλοντικού ελέγχου» και δίνει  έμφαση στην προστασία των συμφερόντων των μεγάλων επενδυτών σε έργα που υλοποιούνται σε οικότοπους, αφού μέσα σε όλα προβλέπεται πως η αδειοδότηση ενός έργου θα αρκείται σε μια… «δέουσα εκτίμηση» της καταγραφής  των εκτιμώμενων επιπτώσεων, οδηγώντας σε.. «πανδημία εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου»…

Αν γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο, τότε οι οικότοποι του δικτύου Natura 2000 θα υποβιβαστούν σε απλές ζώνες, όπου θα επιτρέπεται άνευ περιορισμών και όρων  πληθώρα ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. έργα ΑΠΕ.

Οι επιπτώσεις από το νομοσχέδιο στο νομό μας θα είναι αρνητικές.
Είναι αυτονόητο ότι  με το παρόν νομοσχέδιο αποδυναμώνεται και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης που όλοι αναγνωρίζουμε το αξιόλογο και διαρκές  έργο που επιτελεί.

Ο νομός Σερρών αποτελεί έναν «πλούσιο» τόπο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Εντός του νομού μας έχουν οριοθετηθεί 10 συνολικά περιοχές NATURA ** που καλύπτουν περίπου το 1/3 της συνολικής έκτασης του Νομού.

Διαθέτουμε το Εθνικό Πάρκο Κερκίνης, έναν υγρότοπο Διεθνούς Σημασίας για τη χώρα μας, που ανήκει στους υγρότοπος της συνθήκης Ramsar, γεγονός που από μόνο του υποδηλώνει την υψηλή περιβαλλοντική αξία του τόπου μας.

Γύρω από τις περιοχές αυτές, έχει αναπτυχθεί υγιής επιχειρηματικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στηρίζουν, σεβόμενες την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, την τοπική οικονομία. Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οικοτουρισμού, αγροδιατροφής κ.ά, η ραχοκοκαλιά μας..

Το σύνολο της αγροτικής έκτασης του νομού μας, και αυτό που δεν ανήκει σε κάποιο καθεστώς προστασίας, είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον ορεινό όγκο που την περιβάλλει και το σύστημα Κερκίνη – Στρυμόνας.

Αυτή η περιουσία μας βρίσκεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλούμαστε να τη διαφυλάξουμε από την υποβάθμισή και την αλόγιστη εκμετάλλευσή στο βωμό των συμφερόντων. Για μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές .

Μπορεί και πρέπει να συνυπάρξουν Επιχειρηματικότητα ΚΑΙ Προστασία του Περιβάλλοντος.

Δυστυχώς αντί να προχωράμε βήματα μπροστά με  έναν εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, οπισθοδρομούμε..

Η πραγματική ανάπτυξη είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία θα προέλθει μόνο μέσω της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της Κυκλικής Οικονομίας.

Και αντί να μετατρέπουμε  την κρίση σε ευκαιρία για το περιβάλλον, την μετατρέπουμε σε ευκαιρία για συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σαν να μην μας έχει διδάξει τίποτα το παρελθόν…

Απαγόρευση

Σημείωμα: Στοιχεία Νομού Σερρών
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤURA ΣΕΡΡΕΣ

  • GR1260009 – ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΜΕΝΟΙΚΙΟΝ
  • GR1260001 – ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ, ΚΡΟΥΣΙΑ, ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΜΠΕΛΕΣ , ΑΓΓΙΣΤΡΟ, ΧΑΡΩΠΟ
  • GR1260002 – EKBΟΛΕΣ ΣΤΡΥΜΩΝΑ
  • GR1260003 – AI GIANNHΣ ΕΠΤΑΜΥΛΟΙ
  • GR1260004 – ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕΝΟΙΚΙΟΝ – ΟΡΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑΣ – ΥΨΩΜΑ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΛΑΔΕ
  • GR1260005 – ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΟΡΒΙΛΟΣ
  • GR1260007 – ΟΡΗ ΒΡΟΝΤΟΥΣ, ΛΑΙΛΙΑΣ, ΕΠΙΜΗΚΕΣ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΖΕΣΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ
  • GR1260008 – ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ – ΟΡΟΣ ΚΡΟΥΣΙΑ
  • GR1260010 – ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣ

YΓΡΟΤΟΠΟΙ RAMSAR
ΚΕΡΚΙΝΗ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.