Ο Γ.Ματθαίου για την απόρριψη του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δ.Σερρών» από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Βίντεο

1706
απόρριψη
- Διαφήμιση -

Για το θέμα της απόρριψης του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δ.Σερρών» από το Ελεγκτικό Συνέδριο μίλησε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο serrespost.gr, ο Πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, Γιώργος Ματθαίου.

Ο κ.Ματθαίου χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δήλωσε πως άμεσα θα συζητηθεί το θέμα με τον Δήμαρχο Σερραίων Αλέξανδρο Χρυσάφη,  ώστε να βρεθεί λύση και να υλοποιηθεί το έργο.

- Διαφήμιση -

Επίσης ο κ.Ματθαίου αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα event του Αυτοκινητοδρομίου που ήταν προγραμματισμένα και ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη Διοίκηση και όλα τα μέλη του ΔΣ για την προσφορά τους στην ομαλή λειτουργία του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών.

Αναφορικά με το θέμα, προέβη σε ανακοίνωση η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων:
Σχετικά με το θέμα του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 450.000 € και την απόρριψή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για την ενημέρωση των πολιτών έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:
1) Η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη έχοντας ως στόχο το αυτοκινητοδρόμιο να γίνει πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού με ευεργετικές συνέπειες στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, διέθεσε 450.000 € από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Σερρών για να υλοποιηθεί το έργο του εκσυγχρονισμού του αυτοκινητοδρομίου. Ένα έργο που θα γινόταν με τις τελευταίες προδιαγραφές με αποτέλεσμα την αναβάθμιση και την ασφάλεια της πίστας του αυτοκινητοδρομίου.
2) Μετά τη λήψη της κατά πλειοψηφίας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Σερρών που ήταν το πρώτο στάδιο για την έναρξη υλοποίησης του έργου και εν συνεχεία της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2019», που συμπεριλαμβανόταν και το έργο «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών», προέκυψε, μετά από προσφυγή πολιτών κατά του έργου, θέμα για το αν είναι νόμιμη η διάθεση χρημάτων από το Δήμο Σερρών για την υλοποίηση έργων στο αυτοκινητοδρόμιο, επειδή το αυτοκινητοδρόμιο είναι Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου.
3) Στο θέμα αυτό τελικά δόθηκε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος μπορούσε να υλοποιήσει το έργο, διότι το έγγραφο διευκρίνιζε ότι η δαπάνη του δήμου για την υλοποίηση του έργου στο αυτοκινητοδρόμιο δεν συνιστά έμμεση επιχορήγηση.
Συγκεκριμένα το έγγραφο ξεκαθάριζε: «Στο βαθμό που τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών δεν στοχεύουν στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών του μίσθιου και εν γένει της επιχείρησης αλλά αυξάνουν την αξία του ακινήτου, επί του οποίου ο δήμος διατηρεί την κυριότητα, εισπράττοντας παράλληλα και έσοδα από την εκμίσθωση, εκτιμούμε ότι η σχετική δαπάνη δεν συνιστά έμμεση επιχορήγηση, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 265 του ν. 3463/2006».
4) Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με το έγγραφό του,  ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου με ομόφωνες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα:
α) Στις 14-06-2019 η Οικονομική Επιτροπή με την ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε την μελέτη και καθόρισε τους όρους διακήρυξης και συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» με αρ. μελέτης 108/2017 και προϋπολογισμό 450.000 € με Φ.Π.Α. 24%.
β) Στις 15 Νοεμβρίου 2019 η Οικονομική Επιτροπή με την ομόφωνη απόφασή της  ενέκρινε το πρακτικό κατακύρωσης του αποτελέσματος ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (με χρήση ΕΣΗΔΗΣ) ανάθεσης της σύμβασης του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 450.000 € με Φ.Π.Α., με αύξων αριθμό διαγωνισμού στο ΕΣΗΔΗΣ «83282».
5) Κατόπιν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της αποφάσισε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αναφέρεται στην έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 450.000 €, αφού ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της βρέθηκε νόμιμη.
6) Μετά από όλα αυτά, πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ακολούθησε το στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τελικά απέρριψε το έργο!!!!

Αυτό είναι εν συντομία το ιστορικό του θέματος για το έργο «Εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίου Δήμου Σερρών».
Με πιο απλά λόγια για το έργο αυτό υπήρχαν θετικές απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τελικά απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αυτό όμως που προέχει τώρα είναι να ενωθούν όλες οι σερραϊκές δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης με στόχο την υλοποίηση του έργου προς όφελος του Δήμου Σερρών αλλά και της Ελλάδος.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.