Κορονοϊός: Οι προτάσεις της ΠΟΕΣΕ στην κυβέρνηση

ΠΟΕΣΕ
- Διαφήμιση -

Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής, μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό, (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση), δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού.

Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42 ,5% , αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης, δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός.

- Διαφήμιση -

Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση , προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του ΦΠΑ από 24% σ ε 13% (Μάιος του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο, και ενώ μετρούσε τις πληγές του , με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος. Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COV ID-19. Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά, ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

Α . 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες , δηλαδή 17 ,70 ευρώ /ημέρα και αυτό όχι για όλο τον Κλάδο, μόνο για επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζομένους .
• ΠΡΟΤΑΣΗ :
Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε.

Β . Η αναστολή υποχρεώσεων προ ς το Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία , ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο . Βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων .
• ΠΡΟΤΑΣΗ :
α . Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 – έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων .
β . Για τις ρυθμισμένες οφειλές επαναφορά τη ς πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ . Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία .)
γ . Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα 6 μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Γ . Υποχρεώσεις προς Τράπεζες (δάνεια)
• ΠΡΟΤΑΣΗ :
Πάγωμα των δόσεων από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο και πληρωμή από 30/9/20

Δ . Ενοίκια Η μείωση κατά 40% των ενοικίων , για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας και η πληρωμή του 60% του ενοικίου δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αφ’ ενός από κλειστές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60% ιδιαίτερα του Κλάδου που για την λειτουργία του απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια .
• ΠΡΟΤΑΣΗ :
α. Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της ανασ τολή ς λειτουργία ς στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020 .
β. Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτη ς κατοικίας .

Επίσης :
• Ε . Οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργίας ίσης με τα τιμολόγια αγοράς της 12η ς & 13ης Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα.
• ΣΤ . Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνησή του .
• Ζ . Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα .
• Η . Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση της προκαταβολής για το οικονομικό έτος 2020 .
• Θ . Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξη ς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών .
• Ι. Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης

• Κ. Για τους ΟΤΑ
α . απαλλαγή τελών κοινοχρήστων χώρων από 1/3/2020 έως επαναλειτουργία ς των επιχειρήσεων .
β . Απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1/3/ 2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων . Σημ . Λήψη υποχρεωτικών αποφάσεων από τους ΟΤΑ και όχι δυνητικά .
γ . Μείωση κατά 50% όλων των Δημοτικών τελών για το 2020 , δηλ ηλεκτροφωτισμού , καθαριότητας , κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (πλατειών , πεζοδρομίων κτλ) και ύδρευση ς (όπου ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις) και αιγιαλό .
δ . Καταβολή των ποσών για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από τον 9 ο του 2020 .
ε . Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί εφ’ άπαξ τα τέλη κατάληψης , ο συμψηφισμό ς να γίνει μ ε τα τέλη της επόμενης χρονιάς του 2021 .
στ . Πάγωμα των ρυθμίσεων προς τους ΟΤΑ μέχρι 31/8/20 και καταβολή επόμενη ς δόση ς 30/9/20 .
ζ. Διαγωνισμοί για την χρήση αιγιαλού , μείωση της τιμής εκκίνησης κατά 50%.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.