Μία αισιόδοξη νεανική ματιά γύρω από τον κορονοϊό

356
Τσοχατζίδης νεανική ματιά
- Διαφήμιση -

Αναστάσιος – Φώτιος Τσοχατζίδης
Φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

“Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό” ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό την περασμένη Τρίτη. Πρώτη αντίδραση: ρίγος, ανησυχία και ξαφνική μελαγχολία. Πόλεμος, και μάλιστα όχι απλός, αλλά με αόρατο εχθρό! Τι κάνουμε λοιπόν τώρα; Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για κάτι τέτοιο; Αυτές ήταν κάποιες από τις αρχικές ανησυχίες όλων μας. Έπειτα, ακολούθησε η καμπάνια #μένουμεσπίτι, νέα πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα προς αποφυγή του συνωστισμού και των μετακινήσεων, νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού για απαγόρευση κυκλοφορίας κτλ κτλ…

- Διαφήμιση -

Με τα πολλά και τα λίγα, διανύσαμε ήδη μία εβδομάδα μένοντας σπίτι και προσπαθώντας ο καθένας μας ατομικά να ανταποκριθεί όσο αποτελεσματικότερα δύναται στη νέα καθημερινότητα. Ωστόσο, ήταν μία εβδομάδα αλλιώτικη από τις άλλες, μία εβδομάδα που σίγουρα δεν θα τη ξεχάσουμε εύκολα. Κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας όλοι μας αγχωθήκαμε, προβληματιστήκαμε ή νιώσαμε πλήξη και ποικίλα άλλα αρνητικά συναισθήματα. Η ψυχολογία μας σαφώς επηρεάστηκε δυσμενώς τόσο από τα δελτία ειδήσεων που έκαναν λόγο για οικονομική καταστροφή όσο και από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που συνεχώς επιβεβαίωναν ολοένα και περισσότερα κρούσματα.

Ωστόσο, μέσα από το συσσωρευμένο αυτό αρνητισμό των ημερών και την εξαναγκασμένη προσαρμογή μας στη νέα πραγματικότητα, δεν σταθήκαμε πιθανόν αρκετά στη σημασία αυτής της ανθρώπινης επιχείρησης αντιμετώπισης ενός ασύμμετρου μεγέθους που αποκαλείται “COVID 19” ή αλλιώς κορονοϊός στην ελληνική μετάφραση. Μέσα σε λίγες μέρες σταθήκαμε ως χώρα -χωρίς να προλάβουμε πιθανόν να το συνειδητοποιήσουμε – διπλά τυχεροί : αφενός μεν επειδή δεν ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση (ευτυχώς δεν κατείχαμε ακόμη μία αρνητική πρωτιά) και αφετέρου επειδή σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ Αγγλία, δράσαμε έγκαιρα στη λήψη μέτρων προς αποφυγή της διασποράς του ιού περιορίζοντας κατά πολύ τα πιθανά κρούσματα και τους θανάτους στην χώρα μας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δείξαμε ετοιμότητα, υπευθυνότητα και προσαρμοστικότητα σε μεγάλο βαθμό. Παρότι είμαστε μία χώρα που δεν φημίζεται διεθνώς για την προσήλωσή της στην τήρηση των νόμων και των κανόνων , από τη πρώτη στιγμή ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας υιοθέτησε σε ικανοποιητικό βαθμό τα προληπτικά μέτρα ανταποκρινόμενο στην άμεση ανάγκη για περιορισμό της διασποράς του ιού. Η ετοιμότητα που δείξαμε στη συμμόρφωση μας με τις οδηγίες που έστελνε το Υπ. Υγείας κάθε φορά υπήρξε πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Συγκινητικό όμως αποτελεί και το γεγονός ότι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ξύπνησε μέσα μας η ανθρωπιά και το φιλότιμο (που όπως λέγεται άλλωστε χαρακτηρίζει ανά τους αιώνες την ελληνική κοινωνία). Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημειώματα των νέων που προσέφεραν τη βοήθεια τους προκειμένου να μην χρειάζονται οι ηλικιωμένοι να βγαίνουν από το σπίτι για τον αναγκαίο ανεφοδιασμό, όπως και η μεγάλη υλική πρωτίστως βοήθεια που προσέφεραν δήμοι και σύλλογοι σε συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μέσα σε όλα αυτά δυστυχώς δεν έλειπαν και οι εξαιρέσεις. Κάποιοι δεν έδειξαν – ή δεν έδειξαν εγκαίρως και επαρκώς– την απαιτούμενη και αρμόζουσα υπευθυνότητα είτε από άγνοια κινδύνου είτε και συνειδητά, με το πρόσχημα δηλαδή πως δεν τους αγγίζει η συγκεκριμένη απειλή. Τα παραδείγματα είναι πολλά και αποδεικνύουν δυστυχώς εμφατικά ότι κάποια αρνητικά γνωρίσματα του νεοέλληνα καλά κρατούν.

Ωστόσο , τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν ωφελεί να μείνουμε στις εξαιρέσεις , αλλά να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα που ήδη έχουμε ξεκινήσει. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, διατηρώντας ψυχραιμία και ομοψυχία και συνεχίζοντας ο καθένας την εργασία του – στο μέτρο του δυνατού – μπορούμε να πετύχουμε (μένοντας απλά στο σπίτι!) αυτό που αρχικά φάνταζε αδύνατο.

Εν κατακλείδι, οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα είναι σίγουρα για όλους δύσκολες και πρωτόγνωρες, όμως δεν θα πρέπει να τις αφήσουμε να μας υπερνικήσουν. Η στάση μας τις επόμενες μέρες θα παίξει καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο ό,τι θετικό μπορούμε να αποκομίσουμε από τη νέα πραγματικότητα και ας δώσουμε αυτήν τη μάχη. Το χρωστάμε όχι μόνο σε όσους παλεύουν καθημερινά στα νοσοκομεία αλλά και στον εαυτό μας και στη χώρα μας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.