Δώρο Πάσχα 2020: Πότε υπολογίζεται να δοθεί;

77
- Διαφήμιση -

Πότε εκτιμάται ότι θα δοθεί το Δώρο Πάσχα 2020

Κανονικά θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2020 στους εργαζόμενους και εργαζόμενες της χώρας, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος θα καταβληθεί μετά το Πάσχα.

- Διαφήμιση -

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σήμερα 20/03, θα ανακοινώθηκε το διάστημα που πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα 2020 και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργοδότης θα μπορέσει να το καταβάλλει μετά το Πάσχα μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, για το Δώρο Πάσχα 2020 θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το πληρώσουν μεταγενέστερα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ, ενημέρωσε πως θα δοθεί έκτακτο δώρο Πάσχα και σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Το σύνολο των μέτρων είναι 10 δις ευρώ.

Δώρο Πάσχα – Ακέραιη η καταβολή του, σύμφωνα με το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού
Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο στους δικαιούχους του αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλοα.υς τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.»

Δώρο Πάσχα 2020 το καλοκαίρι
Μέχρι αρχές Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα, καθώς η εκτίμηση είναι ότι ίσως τότε να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα για τον κορωνοϊό και έτσι οι εργαζόμενοι θα το έχουν περισσότερο ανάγκη, αλλά και η αγορά.

Να σημειώσουμε ότι τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου, είναι ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, αφού άλλες είναι κλειστές και άλλες υπολειτουργούν.

Έτσι, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από τη Μεγάλη Τετάρτη που καταβάλλεται κάθε χρόνο, λόγω της κατάστασης που ζει η χώρα εδώ και μέρες.

Πάντως, σχετικά με το δώρο Πάσχα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναρωτιούνται εάν αυτό θα ισχύσει για όλους, καθώς υπάρχουν κλάδοι, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, που λόγω συνθηκών, δουλεύουν περισσότερες ώρες και κινδυνεύουν να εισπράξουν το δώρο τους το καλοκαίρι.

Γενικές Πληροφορίες για το Δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα 2020
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 2020
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Για Το Δώρο Πάσχα 2020 παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το δώρο Πάσχα 2020 σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2020
Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.

Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2020
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία.

Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Υπολογισμός του Δώρου
Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Online υπολογισμός του Δώρου Πάσχα 2020:
Μπορείτε να υπολογίσετε online το ποσό που θα λάβετε, στο ακόλουθο link: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.