Επιστολή για τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών στην “κορωναϊκή περίοδο”

Πρόεδρος ΕΦΕΕ Ν. Σερρών προσωπικά στοιχεία-serrespost
- Διαφήμιση -

Με επιστολή της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν.Σερρών, προς τους Βουλευτές του Νομού μας και με θέμα “Ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών και των Εργαζομένων τους στην «κορωναϊκή περίοδο”, αναφέρει:

Κύριοι,
Τα μέτρα που λήφθηκαν σε πρώτη φάση είναι ικανοποιητικά για τις επιχειρήσεις που «πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού».
Κατά τον ορισμό των επιχειρήσεων που πλήττονται και όσο αφορά την αντιμετώπιση των Λογιστών Φοροτεχνικών στο θέμα αυτό, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

- Διαφήμιση -

Πρώτο στοιχείο:
Τα Λογιστικά Γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως μεγάλο μέρος πελατών που έκλεισαν και βεβαίως σταμάτησαν οι εισπράξεις. Δεν πρέπει συνεπώς να παραβλέψετε πως και οι λειτουργούσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες ασφυκτικές πιέσεις.

Δεύτερο στοιχείο και ιδιαιτέρως σοβαρό:
Τα λογιστικά γραφεία αποτελούνται από φυσικά πρόσωπα τα οποία προτρέπονται από τις ανακοινώσεις των Υπουργείων να «Μείνουν Σπίτι». Όμως στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών δια του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αναφέρθηκαν τα εξής:

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ, τι συμβαίνει στην οικονομία. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μέχρι τις 12 Μαρτίου υπήρχαν μεγάλες αλλαγές μεταξύ κλάδων, όχι όμως δραματική μείωση της κατανάλωσης, όπως επίσης δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα μέχρι τις 16 Μαρτίου και στα δημόσια έσοδα.»

Όπερ σημαίνει ότι καλεί τους λογιστές να καταχωρήσουν ορθά τις δηλώσεις ΦΠΑ και άπαντα τα εργατικά και ασφαλιστικά έντυπα (ΕΦΚΑ κτλ) ώστε να έχει τις πληροφορίες αυτές.

Ήτοι, τους καλεί να «μη μείνουν σπίτι», αλλά «να μείνουν γραφείο» (!!)για να διεκπεραιώσουν τούτες τις εργασίες!! Για να γίνει αυτό που ανέφερε ο Υφυπουργός πρέπει να συλλεχθούν εκατομμύρια έγγραφα ανά την Ελλάδα (τιμολόγια) καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα εργατικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει επαφή με έγγραφα (υποψήφιοι φορείς ιού) καθώς και επαφή με όλους τους πελάτες (επίσης υποψήφιοι φορείς ιού). Τα παραπάνω εννοείται ότι δεν μπορούν να γίνουν σπίτι. Σπίτι δεν μπορούν να γίνουν οι παραλαβές και παραδόσεις εγγράφων (ιδίως των τιμολογίων που είναι εκατομμύρια στο πλήθος), ούτε οι καταχωρήσεις μεταφέροντας τυχόν ιό στο σπίτι μας. Μπορούν να γίνουν αρκετά άλλα πράγματα (π.χ. υποστήριξη αιτήσεων πελατών που έχουν ανάγκη επιδόματα κ.τ.λ.) άλλα όχι αυτό.

Τρίτο στοιχείο – Ξεχάσατε τα Πρόστιμα :
Συχνά αναφερόμαστε στην απάνθρωπη αντιμετώπιση του κλάδου των Λογιστών Φοροτεχνικών από την Διοίκηση και πάλι εδώ επανερχόμαστε. Είναι δυνατόν στις συνθήκες που προαναφέραμε, αν καθυστερήσουμε κάπου για παράδειγμα στην υποβολή δήλωσης ενός παρακρατούμενου φόρου 20 ευρώ ή ενός χαρτοσήμου 5 ευρώ να έχουμε πρόστιμα έως και 500 ευρώ!! Δηλαδή το ότι δεν αποφασίσατε από την έναρξη της «κορωναϊκής περιόδου» να τα αναστείλετε για όλη την διάρκεια της, μας φαίνεται απίστευτο και επιβεβαιώνει επαναλαμβανόμενη απάνθρωπη αντιμετώπιση του κλάδου.

Τέταρτο στοιχείο – Ξεχάσατε τους συναδέλφους μας που ανήκουν στις ιατρικά ευπαθείς ομάδες:
Μα δεν είναι στα πλαίσια του απάνθρωπου, κατά πως αναφέραμε και αμέσως πιο πριν, η σιγή για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες; Έχουμε συναδέλφους ινσουλινοεξαρτώμενους, καρκινοπαθείς, με αναπνευστικά, με αιμοκαθάρσεις!! Σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν στο δεύτερο στοιχείο, τους ρίχνετε ή δεν τους ρίχνετε στον λάκο των λεόντων; Πως μπορείτε να μην λαμβάνετε μέτρα γι αυτούς; Έχουν διαφορά με τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους λάβατε μέτρα; Άμεση παράταση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, αυτών και των πελατών τους και πλήρη οικονομική και κοινωνική υποστήριξη στα προβλήματα τους.

Κύριοι,
Καλούμε τους υπεύθυνους να σεβαστούν το ακούραστο αλλά και βεβαρημένο σώμα των Λογιστών (επαγγελματιών και εργαζομένων) το οποίο δουλεύει νυχθημερόν σε τραγικές συνθήκες πίεσης και άγχους χωρίς τούτο να είναι ποτέ στα φώτα της δημοσιότητας και να εντάξει το επάγγελμά μας στις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά από τις συνθήκες λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού ώστε να λάβει ως κλάδος την απαραίτητη υποστήριξη του Κράτους.

Οι λογιστές ήταν και θα είναι ακόμα και στις δύσκολες αυτές συνθήκες που περνάμε, αυτοί που κρατάνε στους ώμους τους ένα πολύ μα πολύ μεγάλο βάρος της εύρυθμης λειτουργίας τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων. Ανακοινώσατε μέτρα υποβολής δεδομένων για όλους τους εργαζομένους (ΕΡΓΑΝΗ) και τις επιχειρήσεις της Ελλάδος; Ποιος νομίζεται ότι θα τα κάνει; Εμείς, όπως και τα προηγούμενα, όπως και τα επόμενα…

Κύριοι,
Δεν ήμαστε αυτοί που θέλουμε να προστατευτούμε πίσω από το κλείσιμο των γραφείων μας και την μη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όχι.
Θα βάλουμε πλάτη, όχι όσο των γιατρών αλλά πολύ κοντά σε αυτήν.

Πιθανόν τον ρόλο μας ακριβώς να μην τον γνωρίζετε, δεν είναι της παρούσης να σας τον εξηγήσουμε. Πιστέψτε μας όμως, ότι ο κλάδος μας είναι υπερβολικά σημαντικός αλλά και βεβαρημένος. Στην υγεία εντάσσεται και η ψυχική υγεία.

Σεβαστείτε λοιπόν την προσπάθεια μας, εντάξτε τον κλάδο των Λογιστών Φοροτεχνικών στα απαλλακτικά μέτρα των επιχειρήσεων που πλήττονται, καλύψτε τις ασφαλιστικές μας δαπάνες, επιχορηγείστε προσωπικό και επαγγελματίες και τους λογιστές όπως επιχορηγείτε τις κλειστές επιχειρήσεις, παρατείνετε τις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις.

Σεβαστείτε μας, καλύψτε μας, όπως θα πρέπει να πράξετε με όλα τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν ουσιαστικούς λόγους επιπλέον υποστήριξης από το Δημόσιο.

Κρίνετε σωστά.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.